Јахорина економског форума: РС и Србија заједно граде хидроелектрану на Дрини

Дарко Гавриловић
Јахорина економског форума: РС и Србија заједно граде хидроелектрану на Дрини

Јахорина - Република Српска и Србија градиће заједно једну од три хидроелектране на Дрини, а локација би требало да буде позната до краја јуна.

Овај пројекат најавио је у петак министар индустрије, рударства и енергетике РС Петар Ђокић на "Јахорина економском форуму", истичући да ће га финансирати "Електропривреда РС" и "Електропривреда Србије".

- Са властима Србије постигнут је договор да идемо у заједничке енергетске пројекте и до краја јуна би требало да дефинишемо један од три који су раније планирани на Дрини и који ће бити први који ће заједно реализовати електропривреде РС и Србије - рекао је Ђокић на панелу "Природна богатства у функцији равномјерног и регионалног развоја".

Ђокић је истакао да до љета треба да почне и изградња хидроелектране "Бук Бијела", која је један од највећих енергетских пројеката у Српској.

- Влада РС је учинила све што је било потребно да почне изградња ове хидроелектране. Преостало је да прођемо још неке административне процедуре и надам се да нећемо наићи на препреке. Енергетика је област која може дати нову вриједност и наша оријентација је да носилац тих пројеката буде РС и наша "Електропривреда". Приоритет треба да буде стављен на горњи ток Дрине, гдје РС има потпуну надлежност, док на средњем и доњем току тај посао морамо да водимо са институцијама БиХ, с обзиром на то да је то гранична област - рекао је Ђокић.

Предсједник компаније "Боксит" из Милића Рајко Дукић представио је анализу у којој је указао на неравномјеран развој источног и западног дијела РС и опасности које тај дисбаланс може да произведе.

- Суштина је да у неразвијенијем дијелу РС имамо већа природна богатства и да на том подручју имамо исељавање становништва и високу негативну стопу природног прираштаја. Ако нешто не урадимо у наредних десет година, исток неће имати никакву перспективу - рекао је Дукић.

Предложио је низ мјера како би био подстакнут развој у источном дијелу Српске, међу којима су најважније да се поступа на начин који ће довести до рационалне и профитабилне експлоатације и валоризације природних ресурса.

- Треба преиспитати оправданост пројекта изградње мреже аутопутева у западном дијелу и у приоритет ставити изградњу брзе цесте Бијељина - Соколац - Требиње. Неразвијеним и изразито неразвијеним општинама треба знатно већа новчана подршка, а дио је могуће обезбиједити и од концесионе накнаде и треба подстицати развој привреде у њима. У сарадњи са Србијом потребно је градити хидроелектране на Дрини и нове термоелектране у Гацку и Угљевику - истакао је Дукић и додао да циљ анализе није да дијели РС него да укаже на неравномјеран развој.

Ђокић је рекао да је већина мјера о којима Дукић говори садржана у Економској политици РС и подвукао да је веома важно на основу природних ресурса развијати и друге дјелатности, као што је учинио "Боксит".

- Учињено је много грешака у периоду када је почела додјела концесија и сада смо принуђени да раскидамо те уговоре и тражимо нове концесионаре - рекао је Ђокић и додао да ће са Србијом, осим енергетских, реализовати и пројекте у путној инфраструктури, као што је изградња пута од Бијељине, преко Зворника до Требиња.

Предсједник Савеза општина и градова РС Љубиша Ћосић казао је да је Српској потребан закон који ће омогућити солидаран развој локалних заједница и да већ припремају иницијативу за његово доношење.

- Све 33 неразвијене општине највећим дијелом су богате ресурсима, али људи из њих одлазе и буџети им се тешко или слабо пуне. И даље немају економије, односно немају производње финалних производа и то треба мијењати - истакао је Ћосић.

Градоначелник Требиња Лука Петровић сматра да је децентрализацијом РС спријечено урушавање појединих средина, али да је децентрализација довела и до прављења локалних језгара која су се развијала науштрб других заједница.

- Постоје и локалне паше које не желе да сарађују са институцијама РС и Влада треба снажније да уђе у локалне заједнице - рекао је Петровић.

Низом панел дискусија спуштена је завјеса на треће издање "Јахорина економског форума", који су организовали Удружење економиста РС - SWOT и Кабинет предсједника РС, у партнерству са Савезом економиста Србије.

Одлив радне снаге

Вујичић

Један од занимљивијих панела био је посвећен све израженијем проблему недостатка радне снаге.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић рекао је да ће Влада до 2020. године смањити фискалне намете реалном сектору и да уштеде које ће бити остварене треба да буду преливене на раст плата радника, што би утицало на останак младих у Српској.

Директор Завода за запошљавање РС Мирослав Вујичић рекао је да се Завод у прошлој години опредијелио за реформу јавне службе како би промијенили досадашње методе рада и у фокус свих активности ставили кључне актере у свом дјеловању - послодавце и незапослене.

- Уз смјернице и савјете експерата са дугогодишњим искуством у области тржишта рада, почели смо са примјеном нових модела рада чији је главни задатак активирање незапослених лица с циљем брже интеграције на тржиште рада. Извршена је обука свих радника који су укључени у процес рада са незапосленим лицима и послодавцима - казао је Вујичић. Он је додао да одлазак радне снаге није много израженији у РС у односу на друге државе у региону, па и неке чланице ЕУ, али да с циљем умањивања одлива радне снаге треба стварати повољнији пословни амбијент и улагати у кадровске потенцијале ради бржег запошљавања.

- Завод и Влада РС су ангажовани на стварању повољнијих услова на тржишту рада, а једна од значајнијих мјера су и подстицаји за запошљавање нових радника - рекао је Вујичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана