Izvoz jabuka ide u tužilaštvo

Željka Domazet
Izvoz jabuka ide u tužilaštvo

Sarajevo - Inspektori Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) prikupljaju informacije o spornom otkupu i dozvolama za izvoz jabuka koje su date bijeljinskom preduzeću "Frukt kompani" zbog čega je Rusija zabranila uvoz ovog voća iz BiH.

Ruske vlasti donijele su odluku nakon što je utvrđeno da su na njenom tržištu umjesto iz BiH završile jabuke koje su prethodno uvezene iz Poljske. Sporazumom sa Rusijom omogućen je izvoz jabuka koje su isključivo proizvedene u BiH.

- Prikupljena saznanja proslijedićemo Tužilaštvu BiH, a oni treba da odluče da li će dati nalog za sprovođenje istrage - rekli su "Glasu Srpske" u SIPA.

Na sumnjivoj pošiljci jabuka navedeno je da je proizvođač Nedžad Mujčinović iz Gradačca, da je fitosanitarni sertifikat za izvoz izdala inspekcija u Brčkom, a da ih je preko carinskog terminala u Brčkom izvezao "Frukt kompani". Kontrolom u Rusiji na pošiljci je pronađena etiketa na kojoj je navedeno da je voće zapravo iz Poljske. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS donijelo je juče odluku o brisanju firme "Frukt kompani" sa liste izvoznika za Rusiju, a od Uprave za zaštitu bilja BiH zatražilo je da sa liste izvoznika ukloni firmu "Mujčinović" iz Gradačca.

Predstavnici firme "Frukt kompani" i inspekcija u Brčkom negirali su juče da su krivci za zabranu izvoza.

- "Frukt kompani" je pošiljku jabuka kupio od partnera u Gradačcu, roba je imala svu neophodnu dokumentaciju za izvoz i izjave o porijeklu koje dokazuju da su proizvedene u BiH. Ta firma odbacuje tvrdnje da je njenom krivicom došlo do obustave izvoza jabuka u Rusiju i da je riječ o reeksportu jabuke iz Poljske. "Frukt kompani" nikada nije, niti će vršiti reeksport robe, već isključivo vrši prodaju robe iz BiH, o čemu je ruska strana u cijelosti obaviještena. Firma ima potvrdu Spoljnotrgovinske komore BiH, izvještaj fitosanitarnog inspektora iz Brčkog, ulazne i izlazne račune i druga dokumenta koji dokazuju da je roba porijeklom iz BiH - saopštila je advokatska kancelarija "Stevanović" koja zastupa bijeljinsku firmu.

Šef Inspektorata Brčko distrikta Senada Garić rekla je da nema odgovornosti njihovog fitosanitarnog inspektora.

- Inspektor je pregledao robu, utvrdio da je zdravstveno ispravna i izdao je fitosanitarni sertifikat u skladu sa zakonom. Tim sertifikatom inspektori potvrđuju da je roba ispravna i da može biti izvezena, ali ne utvrđuju njeno porijeklo. Inspektor unosi u fitosanitarni sertifikat da je roba određenog porijekla na osnovu dokumentacije koju dobije od Spoljnotrgovinske komore BiH, jer je tako Rusija izričito tražila protokolom. Spoljnotrgovinska komora je na osnovu zahtjeva izvoznika potvrdila da je to proizvod porijeklom iz BiH - pojasnila je Garićeva i dodala da je mnogo nejasnoća i nepreciznosti u propisima i da bi trebalo iznaći sistemska rješenja.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić rekao je da su oni dali obrasce privrednim komorama entiteta i Brčko distrikta da ne moraju ići u Sarajevo.

- Obrazac, na kojem stoji potpis direktora nadležne službe, službenici izdaju na osnovu zahtjeva stranke i u njemu piše da pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću garantuju da je roba domaćeg porijekla. Obrazac se izdaje za svaku pošiljku posebno. Nemamo ljude koji utvrđuju da je roba iz BiH, nego izvoznik izjavom preuzima odgovornost na sebe. Dio odgovornosti snosi i inspekcija - istakao je Vasić i dodao da mora biti sprovedena detaljna istraga i sankcionisani svi koji su učestvovali u lancu prevare.

Izvoz mesa

Kancelarija za veterinarstvo BiH odbacila je juče tvrdnje pojedinih federalnih medija da je u Tursku izvezeno meso zaraženo bakterijom ešerihija koli, naglašavajući da se izvoz mesa u ovu zemlju odvija nesmetano i bez zastoja.

U Kancelariji za veterinarstvo su potvrdili da je postojala sporna pošiljka mesa koja je isporučena u avgustu 2017, ali da je kontrolom objekata firme "Bajra" iz Travnika, koje je koristio izvoznik, utvrđeno da oni ispunjavaju sve uslove te da nema prisustva bakterije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana