Izvorni SDS odmah ulazi u parlament

Vedrana Kulaga
Izvorni SDS odmah ulazi u parlament

Banjaluka - Izvorni SDS oživjeće u nedjelju u Banjaluci, a iako još nije poznato ko će činiti njegovo rukovodstvo izvjesno je da će odmah postati i parlamentarna stranka.

U Asocijaciji stvaralaca Srpske koja okuplja osnivače SDS-a posebno računaju na bivšeg poslanika SDS-a, a sada člana novoosnovanog Slobodnog demokratskog srpskog kluba (SDS-K) u Narodnoj skupštini RS Slavka Dunjića, koji je njihov član tako da će odmah formalno biti parlamentarna stranka. Dunjić je u subotu bio na sjednici Inicijativnog odbora za za održavanje obnavljačke skupštine izvornog SDS-a u Doboju, a juče je potvrdio da će izvorni SDS u ponedjeljak postati parlamentarna stranka.

- Ostajem u društvu osnivača SDS-a i zadovoljan sam što ću imati priliku da se vratim izvoru. Poslovnikom SDS-K je dopušteno da svi djeluju u okviru politike koju želimo da dalje zastupamo. Očekuje da se i drugi ljudi iz SDS-a vrate izvornim principa stranke - kazao je Dunjić ne želeći da otkriva na koga tipuje.

Predsjednik Inicijativnog odbora Dragan Mićić kaže da računaju na podršku nekih aktuelnih poslanika iz Narodne skupštine RS, ali ne želi da otkrije o kome je riječ.

- Ima i onih koji će se u nedjelju priključiti našoj stranci, a njima ostavljamo da to kažu - rekao je Mićić.

On je rekao da je bilo ideja da bude izabran lider stranke, ali da je to sada po strani tako da bi prvo trebalo da bude izabrano koordinaciono tijelo sa zadatkom da, nakon obnavljačke skupštine, radi na formiranju organa stranke.

- Postojala je i druga opcija da budu postavljeni privremeni vršioci dužnosti, odnosno prvi među jednakima i da ne bude izabran samo jedan predsjednik, već predsjedništvo stranke čiji bi se članovi rotirali na njenom čelu, ali vidjećemo do sjednice ili na samoj sjednici kako će se stvari odvijati - rekao je Mićić.

Iako su registrovani kao stranka 2007. godine, Mićić kaže da će nakon petrovdanske sjednice više djelovati kao pokret sa ciljem da pomognu razvoj Srpske.

- Za to nam je potreban ulazak u vlast. Ne možemo da budemo opozicija jer narod ne može nikome da bude opozicija. Hoćemo da budemo koheziona snaga objedinjavanja srpske pameti i ideja i da to ostvarimo kroz brojne reforme jer su mnoge stvari postavljene na glavu, a prva i osnovna reforma će biti reforma morala koji je pao na niske grane - rekao je Mićić.

Obnavljanje izvornog SDS-a je, poručili su u Asocijaciji stvaralaca RS, iznuđeno ogromnim nezadovoljstvom radom aktuelnog rukovodstva SDS-a na čelu sa Mladenom Bosićem.

Izbori

U Asocijaciji stvaralaca Srpske su naglasili da će zagovarati i spajanje opštih i lokalnih izbora kako svaka godina ne bi bila predizborna, izborna ili postizborna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana