Izvještaj protiv Radmile Čojo, Drage Nedića i Biljane Pećanac

Srna
Izvještaj protiv Radmile Čojo, Drage Nedića i Biljane Pećanac

Banjaluka - Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Radmila Čojo, direktor Veterinarskog instituta "Dr Vaso Butozan" Drago Nedić i radnik u Institutu Biljana Pećanac osumnjičeni su za zloupotrebu položaja i nesavjestan rad u službi, saznaje nezvanično Srna.

Protiv njih je MUP Republike Srpske podnio izvještaj Okružnom tužilaštvu Banjaluka, a slučaj je u vezi prometa namirnica proizvođača iz Makedonije, Srbije i Hrvatske.

Čojo je, prema izvještaju, osumnjičena da je izvršila dva krivična djela zloupotrebe službenog položaja kao službeno lice resornog ministarstva, s namjerom pribavljanja imovinske koristi preduzeću "Leburić komerc" iz Prnjavora.

Prema izvještaju, Čojo je u 2014. godini sačinila naredbu o stavljanju van snage naredbe o zabrani prometa namirnica proizvođača iz Makedonije, za čiji uvoz i distribuciju u BiH je pravno lice iz Prnjavora bilo generalni zastupnik, iako je znala da je izvještaj o zdravstvenoj ispravnosti namirnica tog proizvođača sačinjen po metodi koja nije akreditovana za službenu kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane.

Ona je osumnjičena i da je propustila da pokrene postupak za donošenje naredbe o zabrani prometa namirnica dva proizvođača - jednog iz Srbije i jednog iz Hrvatske, iako je znala da su njihovi proizvodi na osnovu rezultata izvršenih ispitivanja označeni kao zdravstveno neispravni, čime je omogućila njihovo stavljanje u promet na tržištu BiH i Republike Srpske, te pribavljanje imovinske koristi preduzećima iz Sarajeva i Bijeljine koji su uvoznici i distributeri proizvoda tih proizvođača.

Nedić je u svojstvu odgovornog lica instituta iz Banjaluke ovlaštenog za kontrolu zdravstvene ispravnosti namirnica, s namjerom pribavljanja imovinske koristi preduzeću iz Prnjavora, potpisao izvještaje o ispitivanju zdravstvene ispravnosti uzoraka namirnica proizvođača iz Makedonije, za čije proizvode je preduzeće iz Prnjavora uvoznik i generalni distributer za BiH i Republiku, iako je znao da su sačinjeni primjenom metode koju nadležna agencija BiH nije akreditovala u svrhu službenih kontrola zdravstvene ispravnosti hrane.

Pećanac, koja je zaposlena u Institutu, je prilikom ispitivanja zdravstvene ispravnosti uzoraka namirnica proizvođača iz Makedonije primijenila metod za koji je znala da nije akreditovan u svrhu službenih kontrola zdravstvene ispravnosti hrane od nadležne agencije BiH, te je sačinila i svojim potpisom ovjerila rezultate o zdravstvenoj ispravnosti analiziranih uzoraka namirnica tog proizvođača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana