Извјештај против Радмиле Чојо, Драге Недића и Биљане Пећанац

Срна
Извјештај против Радмиле Чојо, Драге Недића и Биљане Пећанац

Бањалука - Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Радмила Чојо, директор Ветеринарског института "Др Васо Бутозан" Драго Недић и радник у Институту Биљана Пећанац осумњичени су за злоупотребу положаја и несавјестан рад у служби, сазнаје незванично Срна.

Против њих је МУП Републике Српске поднио извјештај Окружном тужилаштву Бањалука, а случај је у вези промета намирница произвођача из Македоније, Србије и Хрватске.

Чојо је, према извјештају, осумњичена да је извршила два кривична дјела злоупотребе службеног положаја као службено лице ресорног министарства, с намјером прибављања имовинске користи предузећу "Лебурић комерц" из Прњавора.

Према извјештају, Чојо је у 2014. години сачинила наредбу о стављању ван снаге наредбе о забрани промета намирница произвођача из Македоније, за чији увоз и дистрибуцију у БиХ је правно лице из Прњавора било генерални заступник, иако је знала да је извјештај о здравственој исправности намирница тог произвођача сачињен по методи која није акредитована за службену контролу здравствене исправности хране.

Она је осумњичена и да је пропустила да покрене поступак за доношење наредбе о забрани промета намирница два произвођача - једног из Србије и једног из Хрватске, иако је знала да су њихови производи на основу резултата извршених испитивања означени као здравствено неисправни, чиме је омогућила њихово стављање у промет на тржишту БиХ и Републике Српске, те прибављање имовинске користи предузећима из Сарајева и Бијељине који су увозници и дистрибутери производа тих произвођача.

Недић је у својству одговорног лица института из Бањалуке овлаштеног за контролу здравствене исправности намирница, с намјером прибављања имовинске користи предузећу из Прњавора, потписао извјештаје о испитивању здравствене исправности узорака намирница произвођача из Македоније, за чије производе је предузеће из Прњавора увозник и генерални дистрибутер за БиХ и Републику, иако је знао да су сачињени примјеном методе коју надлежна агенција БиХ није акредитовала у сврху службених контрола здравствене исправности хране.

Пећанац, која је запослена у Институту, је приликом испитивања здравствене исправности узорака намирница произвођача из Македоније примијенила метод за који је знала да није акредитован у сврху службених контрола здравствене исправности хране од надлежне агенције БиХ, те је сачинила и својим потписом овјерила резултате о здравственој исправности анализираних узорака намирница тог произвођача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана