Извјештај о Сребреници креирао француски дипломата

Дарко Момић, Ведрана Кулага
Извјештај о Сребреници креирао француски дипломата

Бањалука - Главну улогу у креирању извјештаја Комисије за испитивање догађаја у и око Сребренице у јулу 1995. године, који је написан 2004, а о којем ће данас бити расправљано на посебној сједници Народне скупштине Српске, није имао тадашњи шеф ОХР-а Педи Ешдаун, већ његов замјеник и француски дипломата Бернар Фасије.

Ово за “Глас Српске” тврди бивши шеф Секретаријата Владе Српске за односе са Хашким трибуналом и истраживање ратних злочина Дејан Милетић који је 16. априла 2004. године одлуком ОХР-а смијењен са те функције.

Рецепт из ОХР-а

- Бернар Фасије је имао главну ријеч у цијелој причи и он је вршио притисак на чланове комисије да креирају спорни извјештај онако како је он желио да изгледа. Извјештај је усвојен у јуну, а допуњени извјештај у новембру 2004. године и Фасије је убрзо након тога напустио ОХР. Ако се не варам, дипломатску службу је наставио као службеник ОЕБС-а у Нагорно Карабаху - тврди Милетић.

Он каже да на њега лично није вршен притисак прије него што је смијењен, али додаје да је за своју смјену сазнао из медија.

- Ја нисам био члан Комисије за Сребреницу, али сам смијењен заједно са тадашњим начелником Генералштаба Војске Републике Српске Цвјетком Савићем, који је умро у априлу 2016. године, а на терет нам је стављено да смо опструисали рад Комисије за Сребреницу - каже Милетић додајући да зна да је Фасије у име ОХР-а присуствовао готово свим састанцима комисије.

Он додаје да је истога дана када је смијењен напустио канцеларију, а за вршиоца дужности шефа Секретаријата именован је Живорад Мијатовић, службеник правне службе који данас ради у Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Милетићеве ријечи иду у прилог бројним до сада изнесеним тврдњама да су припадници француских тајних служби имали учешћа у дешавањима у Сребреници у јулу 1995. године. Да је француски дипломата имао главну улогу у креирању извјештаја Комисије за Сребреницу, види се из његове  изјаве дате само неколико дана прије смјене Милетића и Савића. Прво је потпредсједник Комисије за Сребреницу Смаил Чекић изјавио да комисија има рок до 14. априла 2004. године да ОХР-у преда прелиминарни извјештај, али да ће сигурно тражити продужетак рока за израду коначног извјештаја, а Фасије је тада изјавио да постоје опструкције у раду комисије и да ће у случају блокаде њеног рада одговарати власти Републике Српске.

Само два дана након што је прелиминарни извјештај предат ОХР-у, Дејан Милетић и Цвјетко Савић су смијењени са функција.

Заузимање позиција

Посебна сједница Народне скупштине РС, која је у току, сазвана је на захтјев предсједника Српске Милорада Додика који је јуче касно послијеподне одржао консултације само са лидерима странака које чине већину у РС, јер се представници опозиције нису одазвали позиву на састанак.

Лидер НДП-а Драган Чавић, који је био предсједник Српске у вријеме када је усвојен извјештај Комисије за Сребреницу, изјавио је да ће се обратити на сједници уочи расправе. Он сматра да та осјетљива тема не би требало да се користи у предизборне сврхе, додајући да је једини политичар који се 2004. године, када је усвојен извјештај, обратио јавности и изразио жаљење због жртава бошњачке националности.

- Неспорно је да је комисија радила под притиском странаца - рекао је Чавић новинарима истичући да је вријеме да буде прихваћена иницијатива да се формира нова комисија која ће сачинити цјеловит извјештај о ратним дешавањима на том подручју и страдањима и Срба.

Члан Предсједништва ПДП-а Милан Ђукић изјавио је да ће посланици опозиције учествовати у расправи на сједници и вјероватно понудити одређене закључке. Функционер СНСД-а Сташа Кошарац каже да је жалосно што СДС и ПДП, као странке које су водиле Владу у вријеме настанка извјештаја, не желе да буду дио рјешења, недоласком на консултације. Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић сматра да недолазак на консултације показује свјесну бездушност према 22.000 људи.

Бивши чланови не долазе у салу

Ниједан од петорице бивших чланова Комисије за Сребреницу неће се појавити на посебној сједници. У заједничком саопштењу су оцијенили да је то непотребно, а посебно због тога што се информација у којој је образложен захтјев за сазивање сједнице највећим дијелом односи на резултате рада Радне групе Владе РС, чији чланови нису позвани да присуствују сједници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана