Izvještaj Savjetu bezbjednosti: RS podržava inicijativu EU

Srna
Izvještaj Savjetu bezbjednosti: RS podržava inicijativu EU

BANjALUK - Savjetu bezbjednosti UN upućen je 13. Izvještaj Republike Srpske, u kojem Vlada izražava svoje viđenje pitanja koja se nalaze pred BiH i poseban akcenat se stavlja na snažnu podršku Vlade novoj inicijativi EU za BiH, kao i na nužnost decentralizovane federalne strukture BiH.

Uz izvještaj je upućeno pismo predsjednika Srpske Milorada Dodika generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, u kome se navodi da Srpska, strana potpisnica Opšteg okvirnog sporazuma o miru u BiH /Dejtonski sporazum/ i aneksa koji su njegov sastavni dio, 13. Izvještaj dostavlja s ciljem da pomogne Savjetu bezbjednosti UN u predstojećoj debati o BiH.

"U Izvještaju se prvo u kratkim crtama predstavljaju izjava kojom se usvaja niz bitnih reformi u skladu sa Ustavom BiH i aktivnosti Republike Srpske na ispunjavanju obaveza iz tog dokumeita", navedeno je u pismu predsjednika Srpske.

U pismu se pojašnjava da su to stalan rad Republike Srpske na ekonomskim reformama, preispitivanje skupih i neefikasnih institucija na nivou BiH, razvoj reforme pravosuđa neophodne za dostizanje evropskih standarda i pregovori o mehanizmu koordinacije nivoa vlasti u BiH.

"Zatim, u Izvještaju se ispituje nužnost decentralizovane dejtonske strukture BiH za očuvanje stabilnosti i funkcionalnog upravljanja BiH. Takođe se obrazlaže potreba da BiH, kao najveći evropski izvoznik boraca u 'Islamsku državu' po glavi stanovnika, posebno bude na oprezu i spriječi terorizam kod kuće", ističe se u pismu generalnom sekretaru UN.

Predsjednik Srpske podsjeća da je terorizam, kao ozbiljan izazov pred kojim se našla BiH, tragično pokazao lice 27. aprila u smrtonosnom napadu radikalnog islamiste na policiju Republike Srpske u Zvorniku.

"Među uhapšenima u vezi sa napadom nalazi se najmanje jedan povratnik iz borbi u Siriji", napominje predsjednik Srpske.

U Izvještaju se razmatra i zašto Kancelarija visokog predstavnika /OHR/ mora biti zatvorena, zašto članice UN treba da se suprotstave kontraproduktivnoj rezoluciji o zločinima u Srebrenici i zašto Savjet bezbjednosti UN, nakon više od 19 godina mira u BiH, treba da prestane da se poziva na Poglavlje sedam Povelje UN.

"Ljubazno Vas molim da ovaj akt, priloženi Izvještaj i njegova četiri dodatka dostavite članicama Savjeta bezbjednosti UN. Ukoliko Vama ili članicama Savjeta bezbjednosti budu potrebne informacije pored onih koje su sadržane u Izvještaju ili odgovori na eventualna pitanja u pogledu njegovog sadržaja, biće mi zadovoljstvo da Vam ih dostavim", poručio je predsjednik Srpske u pismu generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana