Извјештај Савјета министара поново без подршке

Срна
Извјештај Савјета министара поново без подршке

Сарајево - Заједничка комисија за људска права Парламентарне скупштине БиХ није данас у Сарајеву подржала Извјештај о раду Савјета министара БиХ за 2016. годину у дијелу надлежности Комисије.

Представници опозиционих странака исказали су незадовољство радом Савјета министара БиХ, постигнутим резултатима и односом према парламенту.


У расправи о Извјештају, посланик СДП-а у Представничком дому Саша Магазиновић рекао је да би поједина министарства за свој рад могла добити позитивну оцјену, али не и Савјет министара у цјелини.

"Не знам зашто предсједавајући Савјета министара /Денис Звиздић/ не проба са реконструкцијом, јер дио министара ради добро, а они други стварају лошу слику у јавности", истакао је Магазиновић.

Критика није поштедио ни предсједавајућег Савјета министра Дениса Звиздића, наводећи да "пуно прича, а мало ради".

Оцијенивши да је у 2016. години само настављено нетранспарентно дјеловање Савјета министара, Магазиновић је изразио песимизам да ће се нешто промијенити до избора.

"Није свеједно што не раде", рекао је Магазиновић и навео да је број усвојених закона, које је предложио Савјет министара, на нивоу 1998. године.

Српски делегат у Дому народа Драгутин Родић замјерке је изнио на методологију извјештаја, истичући да нема довољно материјала за доношење квалитетне оцјене о раду Савјета министара.

Посланик ДФ-а у Представничком дому Маја Гасал Вражалица рекла је да је незадовољна финансијском подршком развоју науке, те упитала шта је учињено да се спријечи отварање нових етничких школа у кантонима.

Она је закључила да политике и активности које спроводи Савјет министара не нуде перспективу младима.

Против Извјештаја био је и посланик СББ-а у Представничком дому Дамир Арнаут, којем је нелогично да је за сарадњу са исељеништвом прошле године потрошено 700.000 КМ.

"Сматрам да је превелика цифра, не разумијем за шта је потрошено", закључио је Арнаут.

Комисија је данас у присуству министра за људска права и избјеглице Семихе Боровац и министра цивилних послова Адила Османовића размотрила дијелове Извјештаја Савјета министара БиХ који се односе на ова два министарства - Министарство безбједности, Службу за послове са странцима, Институцију омбудсмана за заштиту потрошача у БиХ, Агенцију за предшколско, основно и средње образовање, Агенцију за развој високог образовања и обезбјеђења квалитета, те Фонд за повратак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана