Израђена Стратегија развоја Бањалуке за идућих десет година

Глас Српске
Израђена Стратегија развоја Бањалуке за идућих десет година

Бањалука - Скупштина града Бањалуке одредиће се 24. октобра ове године о Нацрту стратегије развоја Бањалуке за наредних десет година, документа који би требао да утврди кључне правце развоја града до 2027. године, саопштено је на данашњој сједници скупштинског колегијума.

Према одлуци Колегијума, на засједању, заказаном за 24. октобар, наћи ће се 33 тачке дневног реда, међу којим је једна од најзначајанијих Нацрт стратегије развоја града, на чијој су изради радиле градске службе, у сарадњи са привредним сектором и цивилним друштвом.

"Ради се о основном документу за развој града, на којем се радило више од годину дана. Специфично је то што је документ израђен по новој методологији, у којој су уз структуре Градске управе и консултанте из УНДП-а учествовале и организације грађана и привредници", казао је градоначелник Игор Радојичић.

Нацрт овог важног документа, према његовим ријечима, предвиђа развој и циљеве града у наредних десет година.

"Бањалуку видимо, не само као главни град РС, већ и као регионални центар који се развија као трговински, културни, привредни, економски, политички и други центар", нагласио је Радојичић.

Нацртом Стратегије развоја, Бањалука поставља четири циља.

"То су град са повољним пословним окружењем у који долазе инвестције, развијају се пословне зоне, туризам и друге привредне гране. Затим, као „зелени град" који рјешава своје проблеме у водоводу, канализацији, зеленилу, саобраћају и другој комуналној инфраструктури. Трећи циљ је развој концепта „паметног града" који прати модерне трендове у услугама и администрацији, а четврти град културе, спорта и младих", нагласио је Радојичић.

На дневном реду 26. засједања је и приједлог одлуке о коришћењу земљишта у Дракулићу за пројекат "Бањалучка градска башта".

Према приједлогу ове одлуке, Град ће удружењу које проводи тај пројекат додијелити градско земљиште за некомерцијалну пољопривредну производњу, по узору на рјешења из више европских градова.

Градски парламент разматраће, између осталог, и одлуку о куповини акција емитента "Водовод" а.д. Бања Лука.

"Град је преусмјерио сеоске водоводе и додијелио их на управљање и кориштење „Водоводу", чиме је то предузеће добило огромну мрежу за одржавање и има више трошкова него корисника. Ове године је предвиђено 500.000 КМ за градски Водовод и у разматрању варијанте како бисмо пребацили та средства, одлучили смо да идемо у докапитализацију односно да средства која Град одвоји за Водовод из буџета буду повећање нашег учешћа у капиталу овог предузећа. Тај новац који уносимо у „Водовод" подразумијева више акција Града у овом акционарском друштву", образложио је Радојичић.

Предсјсденик Скупштине града Зоран Талић изразио је задовољство транспарентним начином израде документа Стратегија развоја града, у који су, како је рекао – били укључени релевантни фактори из свих сфера друштва.

"Свакако, сви ће имати шансу да и послије усвајања нацрта овог документа дају своје мишљење", казао је Талић. Он се осврнуо и на појекат „Бањалучка градска башта" и истакао његову социјалну компоненту с обзиром на то да ће и породице из социјално угрожених категорија добити парцеле за производњу како би на тај начин могли обезбиједити себи егзистенцију.

На сједници 24. октобра је и више тачака које се односе на просторно-планску документацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана