Износ минималца и даље непознат

М. Ми.
Износ минималца и даље непознат

Бањалука - Социјални партнери ни јуче нису усагласили износ најниже плате у Српској за идућу годину, али тврде да би у идућих седам дана требали да дођу до рјешења.

Предсједница Економско-социјалног савјета Ранка Мишић казала је да социјални партнери нису усагласили износ најниже плате, те да настављају преговоре. 

- За корак  смо се одмакли од прошле сједнице. Очекујемо да ћемо идуће седмице усагласити износ минималца. Синдикат тражи да минимална плата буде половина износа просјечно исплаћене плате у РС у 2016. години. Биће настављени и преговори у вези са израдом општег колективног уговора  - казала је Мишићева.

На састанку је било ријечи и о закону о доприносима, измјенама и допуна Закона о штрајку, али и анализи Закона о раду.

- Нисмо се могли изјаснити о закону о доприносима јер смо материјал тог документа добили непосредно прије сједнице и тражимо додатно вријеме - казала је Мишићева и додала да ће бити формиране радне групе које ће сачинити измјене и допуне Закона о раду.

Сједница Економско-социјалног савјета бити настављена сутра, а социјални партнери добиће од Владе РС тачан списак њихових приједлога који су уврштени у буџет и програм економских реформи за двогодишњи период.

-  Добили смо шест милиона КМ за програм социјалног збрињавања радника, што је за три милиона више у односу на ову годину. Настојаћемо да добијемо још један милион за те намјене - казала је Мишићева.

Представници  Владе РС и послодаваца нису давали изјаве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана