Izmjestiti lokacije za skladištenje radioaktivnog otpada

Srna
Izmjestiti lokacije za skladištenje radioaktivnog otpada

Banjaluka - Potpredsjedink Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić i direktor Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Emir Dizdarević naglasili su potrebu da lokacije na kojima se skladišti radioaktivni otpad budu izmještene na mjesto koje bi poslužilo kao privremeno skladište, do slanja u zemlju koja bi bila spremna da ga trajno zbrine.

Golićeva je tokom sastanka u Banjaluci sa Dizdarevićem i njegovim zamjenikom Zoranom Tešanovićem, koji je i oficir za vezu sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju /IAEA/, razgovarala o bezbjednosti privremenog zbrinjavanja radioaktivnog otpada na teritoriji Republike Srpske i BiH, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

Članovi Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH obavijestili su predstavnike Vlade Srpske da je riječ o takozvanim zatvorenim, potrošenim izvorima koji ne izazivaju negativne posljedice po zdravlje ljudi.

"Riječ je o starim gromobranima, industrijskom otpadu, različitim rashodovanim mjernim instrumentima, te medicinskom otpadu, a očekuju se i izvjesne količine vojne opreme koja se svrstava u ovu kategoriju otpada", navodi se u saopštenju.

Na sastanku je dogovoreno da se potencijalno privremeno skladište obezbijedi u okviru neperspektivne vojne imovine, izvan urbane sredine i vodozahvatnih područja.

Dizdarević je naveo da je potreban manji objekat, do 50 metara kvadratnih, koji je lako obezbijediti, jer se mora voditi računa da ne dođe do zloupotrebe.

Tešanović je naglasio da se u finansiranju ove vrste otpada može očekivati pomoć od IAEA.

Na današnjem sastanku posebna pažnja posvećena je aktivnostima na sprečavanju izgradnje odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, u neposrednoj blizini granice sa BiH.

Golićeva je rekla da su sve institucije, kako na entitetskom, tako i na nivou zajedničkih organa, obavezane deklaracijama koje su usvojene u parlamentima na svim nivoima da se zajednički bore za interese 230.000 stanovnika koji žive u slivu rijeke Une, u oba entiteta, a koje bi eventualna izgradnja ovog odlagališta na Trgovskoj gori životno ugrozila.

Ona je istakla da je neophodna mnogo veća angažovanost institucija na nivou BiH u rješavanju ovog pitanja.

Predstavnici Regulatorne agencije obavijestili su predstavnike Vlade Republike Srpske da su obezbijedili sredstva za advokatski tim koji bi zastupao interese BiH, ako bude potrebe.

Na sastanku je bilo riječi i o međunarodnim projektima za čije provođenje je zadužena Regulatorna agencija iz oblasti zdravstva, poljoprivrede i veterinarstva BiH, te iz oblasti za koje su nadležne institucije koje se bave civilnom zaštitom.

Golićeva je kandidovala i pitanje neutralisanja i dekontaminacije područja koja je NATO bombardovao municijom sa osiromašenim uranijumom.

Dogovoreno je da sljedeće godine domaći stručnjaci naprave detaljnu analiza ovih područja - vode, tla, biljnih i životinjskih vrsta, te da se na osnovu dobijenih istraživanja otkriju posljedice po ljude.

Predstavnici Regulatorne agencije preuzeli su obavezu da sačine projektni zadatak i apliciraju za sredstva za realizaciju ovog projekta.

Sastanku su prisustvovali i ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana