Izmjene Krivičnog zakonika Srpske uskoro u parlamentu

ATV
Izmjene Krivičnog zakonika Srpske uskoro u parlamentu

Izmjene i dopune Krivičnog zakonika, koje predviđaju da se, zbog nepoštovanja odluka organa Republike Srpske, ide u zatvor na tri ili više godina, mogle bi uskoro pred poslanike. Radna grupa koja će se baviti tekstom zakona sastaće se narednog mjeseca.

Iz Ministarstva pravde za ATV poručuju da se primjena Krivičnog zakonika, koji je usvojen u julu pretprošle godine, pomno prati, i da su uočene neke odredbe koje će se mijenjati. Još čekaju konkretan prijedlog od predsjednika Vlade, Radovana Viškovića, a kada stigne, prionuće na posao.

“Radna grupa, ima zadatak, koja prati primjenu i koja će pripremati izmjene i dopune, ima zadatak da se sastane, i održaće svoj sastanak u februaru, kada ćemo konkretno biti upoznati i sa ovim prijedlozima Vlade RS, odnosnno predsjednika Vlade RS. I onda će radna grupa, uvažavajući Ustav RS i Evropsku konvenciju o osnovnim ljudskim pravima i slobodama, razmotriti i ove prijedloge”, Slobodan Zec, pomoćnik ministra pravde Republike Srpske.

Izmjene zakona biće spremne u prvom kvartalu ove godine, uvjerava Radovan Višković. Odluke svih organa Republike Srpske, uključujući Vladu, Narodnu skupštinu i ostale institucije, moraju da se poštuju. Ima još nekih odredbi koje treba mijenjati, uključujući i one o radnim odnosima, kaže Višković.

“Kad se to završi, očekujem da će biti vrlo brzo završeno, onda će se na Vladi donijeti odluka u kom stepenu i u kom dijelu se ide sa izmjenama i dopunama”, poručuje Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Poslanici su za sada oprezni. Mnogi podržavaju ideju o sankcionisanju nepoštovanja republičkih organa, ali, kažu, sačekaće da materijal stigne u Narodnu skupštinu, jer je materija prilično osjetljiva.

“Dok dobijemo prijedlog, vidimo o čemu se radi, onda možemo govoriti o mišljenju. Rekao sam da je za sada to na nivou saznanja”, kaže predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović.

O kažnjavanju nepridržavanja odluka institucija prvi je govorio predsjedavajući Predsjedništva BiH. Milorad Dodik pred kraj prošle godine poručio je da se spremaju izmjene, jer je praksa pokazala da se neki ne pridržavaju onog što bi, po zakonu morali. 

Podsjetio je i na ponašanje pojedinaca u zajedničkim institucijama, koji svojevremeno nisu poštovali odluke Vlade i Narodne skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana