Измјенама Закона о ВСТС смијенити судије и тужиоце сумњиве ратне прошлости

Срна
Измјенама Закона о ВСТС смијенити судије и тужиоце сумњиве ратне прошлости

Бањалука - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да је измјенама и допунама Закона о Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ БиХ могуће смијенити судије и тужиоце који имају сумњиву ратну прошлост.

Којић је рекао Срни да је Републички центар прије мјесец и по дана клубовима посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ упутио овакву иницијативу и приједлог за измјене и допуне Закона. 

“Измјенама и допунама Закона о ВСТС-у, таква лица би била уклоњена из правосуђа БиХ, а правосуђе би се водило једнакошћу грађана пред законом, правдом и правичношћу”, истакао је Којић. 

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица упутио је 2017. године ВСТС-у информацију са именима 15 судија и тужилаца Суда и Тужилаштва БиХ за које сматра да су дискриминисали Србе у предметима ратних злочина. 

Којић је раније указивао на чињеницу да је и Насера Орића ослободило Судско вијеће којим је предсједавао бивши војни судија Шабан Максумић, који је 1990-их година сарајевске Србе слао у логоре, што показује да је постојала јасна спрега између политике и одређених људи у правосудним институцијама приликом доношења ове пресуде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана