Izetbegoviću vjetar u leđa za prijetnje ratom

Željka Domazet
Izetbegoviću vjetar u leđa za prijetnje ratom

Sarajevo - Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH, na kojoj je trebalo da budu razmatrane ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića, u petak nije održana zbog nedolaska poslanika bošnjačkih stranaka, usljed čega nije bilo kvoruma.

Na sjednicu nisu došli poslanici SDA, SBB-a, SDP-a, DF-a i Nezavisnog bloka. U sali se nisu pojavili ni poslanici DNS-a i HDZ-a 1990, ali ni članovi Predsjedništva BiH, koji su bili pozvani na zasjedanje. Iz reda Savjeta ministara BiH došla je samo ministarka odbrane Marina Pendeš iz HDZ-a BiH. Poslanik DNS-a Đorđo Krčmar rekao je da nije došao zbog putovanja i da je dan ranije bilo poznato da nema kvoruma i da je o tome obavijestio kolege iz SNSD-a.

Sjednicu je na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a sazvao predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić iz SDS-a nakon što je Izetbegović izjavio da će FBiH jačati namjensku industriju ne samo za potrebe tržišta, već i za ne daj bože. Šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac kazao je da su oni koji se nisu pojavili na sjednici poslali poruku da nisu za institucionalni dijalog.

- Izetbegovićeve izjave su zapaljive, štetne i opasne za BiH i cijeli region i o sadržaju njegovih učestalih ratnohuškačkih izjava trebalo je raspravljati i u Parlamentu i u Predsjedništvu BiH. Kada te izjave povežemo s očiglednim ignorisanjem zajedničkih institucija i s evidentnim bezbjednosnim prijetnjama, o kojima Izetbegović ne želi dijalog, stvari postaju još opasnije. Izetbegović i vrh SDA pokušavaju da naprave privatnu državu, ignorišući institucije. Dokaz leži u činjenici da od Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH pravi privatnu agenciju - rekao je Košarac.

Dodao je da je Izetbegovićevoj samovolji u dobroj mjeri doprinijela, kako je naveo, podanička i poltronska politika koju su u protekle tri godine u zajedničkim institucijama demonstrirali predstavnici Saveza za promjene.

- Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić ignorisao je naš zahtjev da pitanje Izetbegovićevih izjava pokrene na sjednici Predsjedništva i dobije odgovor na to šta znači proizvodnja naoružanja za ne daj bože. Ivanić tvrdi da nema takve proizvodnje, a mi ga pitamo gdje su dokazi da je nema - istakao je Košarac.

Upitao je i kakav to autoritet ima Bosić kada ne može da sakupi kvorum za hitnu sjednicu.

- Nikakav. Nikada ga nije ni imao jer političke sluge ne mogu ni imati autoritet. Bosić sazove sjednicu, a boga moli da  ne bude održana - istakao je Košarac.

Bosić je rekao da je ishod očekivan jer su klubovi poslanika stranaka najavili da neće doći na sjednicu.

- Predlagači su unaprijed znali kakav će ishod biti i da sjednica neće biti održana. Duvaju predizborni vjetrovi i ovo što se dešava u Parlamentu BiH očito je zauzimanje pozicija za izbore. Očekujem da će ovakvih inicijativa biti još. U svojstvu predsjedavajućeg svaku ću ispoštovati ako je u skladu sa poslovnikom do septembra, a od septembra nemam namjeru da zakazujem ovakve sjednice - kaže Bosić.

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković smatra da je Parlament mjesto na kojem treba razgovarati.

- I do sada smo raspravljali o temama koje se nekome nisu sviđale, a nekome jesu. Ovo je mjesto gdje se treba razgovarati o krupnim i teškim pitanjima, kao što je trebalo i sada. Ratom prijete oni koji su bježali od rata i koji nisu bili u ratu. Da su bili u ratu, ne bi prijetili nego bi stajali pred Vladom FBiH ili RS - zaključio je Novaković.

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto iz HDZ-a BiH kaže da je trebalo da svi dođu na sjednicu.

- Šta je opravdan razlog za sazivanje sjednice ako nije bezbjednosna situacija? Ne vidim nijednog razloga zbog kojeg svi poslanici ne treba da budu odgovorni i to pokažu dolaskom na sjednicu da raspravljamo o ovom pitanju poslije ovakvih ratnohuškačkih izjava - rekla je Krišto.

Poslanici SDA su održali konferenciju za novinare na kojoj su saopštili da neće prisustvovati hitnoj sjednici koja je nepotrebno sazvana i čiji je cilj politizacija i skretanje pažnje od stvarnih problema i namjera predsjednika RS Milorada Dodika. Ocijenili su da Izetbegovićeve izjave nisu prijetnje nego isticanje dobrih rezultata namjenske industrije.

Zaključci koje je spremio SNSD

- Predstavnički dom najoštrije osuđuje učestale ratnohuškačke izjave Bakira Izetbegovića, koje se mogu smatrati prijetnjom miru

- Predstavnički dom poziva sve političare u BiH da se uzdrže od ratnohuškačke i zapaljive retorike

- Predstavnički dom od ministarstava odbrane i spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH traži da u roku od 30 dana dostave podatke o vrsti i količini naoružanja koje se proizvodi, izvozi i koje nije prodato inostranim kupcima

- Predstavnički dom traži od kolegijuma oba doma Parlamenta BiH da hitno uspostave puni i djelotvoran parlamentarni nadzor nad Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH

- Predstavnički dom poziva zemlje članice Savjeta za primjenu mira da osude ratnohuškačke izjave Bakira Izetbegovića i ukažu na opasnosti koje mogu izazvati

Poziv Ivaniću

Mladen Ivanić je izjavio da nije dobio poziv da prisustvuje sjednici i zatražio od Parlamenta BiH da mu dostave dokaz da su poziv poslali. Nakon što su se u javnosti pojavili pozivi koje je Mladen Bosić uputio članovima Predsjedništva i koji su protokolisani u Predsjedništvu BiH 19. aprila, iz Ivanićevog kabineta je saopšteno da je on u zgradi Predsjedništva bio toga dana do 16.30 časova i da do tada nikakav poziv nije stigao u kabinet.

- Poslije sjednice Predsjedništva otputovao je u Bijeljinu zbog unaprijed planiranih obaveza. Sve što je poslije toga stiglo u kabinet bilo je kasno da bi bilo tretirano kao ozbiljno - navodi se u saopštenju iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz RS, koji je u Bijeljinu išao radi gostovanja u televizijskoj emisiji.

Ivanić je rekao da je na sjednici Predsjedništva BiH tražio da se razgovara o ratnohuškačkim Izetbegovićevim izjavama, ali da nije bilo saglasnosti za to i najavio da će naredne sedmice o tome razgovarati s ambasadorima zemalja članica Savjeta za primjenu mira.

Staša Košarac kaže da Ivanić nije želio da dođe na sjednicu jer mu trebaju glasovi Bošnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana