Изетбеговићу остао само Радончић

Жељка Домазет
Изетбеговићу остао само Радончић

Сарајево - Главни одбор СДП-а БиХ након дванаесточасовне бурне сједнице одлучио је у суботу увече да та партија ипак не иде у власт ни на федералном ни на нивоу БиХ.

- Свјесни смо да кажњавамо СДП у Тузли, али уз сва признања нашој најјачој организацији, Главни одбор је оцијенио да не треба да одустанемо од сопствених принципа - рекао је предсједник СДП-а Нермин Никшић.

Он је казао да није фер да СДА позива Бх. блок у власт, док истовремено даје подршку члановима ХДЗ-а и СНСД-а за домове народа у федералном и заједничком парламенту. Из СДА су раније позвали странке које чине Бх. блок да им се придруже у федералној и власти на нивоу БиХ, да би се заједно супротставили, како су поручили, ретроградним политикама у БиХ, али и изван земље.

- СДА је играла двоструку улогу, позивајући Бх. блок у власт, а у исто вријеме искористила прилику да ојача позицију СНСД-а и ХДЗ-а - рекао је Никшић, истичући да је СДА на такав начин сама урушила сваку могућност уласка СДП-а у власт.

Након што се СДП дефинитивно изјаснио да неће учествовати у власти, СДА има двије могућности да са ХДЗ-ом и СНСД-ом окупи парламентарну већину на федералном и државном нивоу. Прва је да приволе ДФ Жељка Комшића, с којим би имали довољно гласова да, практично на свим нивоима формирају већину, а друга могућност је да довољан број мандата добију из три партије - СББ-а Фахрудина Радончића, ПДА Мирсада Кукића и А-СДА Нермина Огрешевића.

СББ се већ изјаснио да не жели са СДА, уколико у међувремену не промијене мишљење. Није тајна да би СДА радије у коалицију са Комшићевим ДФ-ом, ако ни због чега другог а оно због тога што су по дефиницији вишечлане коалиције увијек компликоване и мање стабилне него коалиције с мањим бројем чланица. Но, мало је вјероватно да ће Комшић напустити Бх. блок, за који је рекао да представља политичку будућност БиХ. У том случају СДА преостаје још само једна могућност, а то је да започне преговоре са Радончићем, Кукићем и Огрешевићем, и то “у пакету”, што представља додатни проблем за СДА.

Наиме, СДА се плаши да би Радончић, са својим мини-блоком и са ХДЗ-ом, могао имати већину у Влади ФБиХ, као што је ту већину имао и током протекле четири године, када су у низ наврата министри СББ-а и ХДЗ-а прегласали министре СДА.

Искључени

Да се СДА нашла у врло незавидној ситуацији потврђује и чињеница да се нико од званичника ове странке јуче није јављао на телефон.

Ова седмица би, према процјенама упућених, могла да буде пресудна и очекују се, прво нови позиви на разговоре, а затим и састанци представника федералних партија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана