Изетбеговић затражио званичан одговор Европске комисије

Срна
Изетбеговић затражио званичан одговор Европске комисије

Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић затражио је званичан одговор Европске комисије о изградњи Пељешког моста и истакао да се новцем грађана ЕУ финансира и омогућава пројекат који крши међународно право и којим се угрожавају права БиХ, будуће чланице ЕУ.

Изетбеговић је подсјетио шефа Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунара Вигемарка да је званични став БиХ о градњи Пељешког моста садржан у закључку Предсједништва БиХ из 2007. године и у писму тадашњег предсједавајућег Предсједништва БиХ Небојше Радмановића, које је Хрватској званично упућено 2009. године.


"Закључком и писмом БиХ је од Хрватске затражила да заустави градњу Пељешког моста, док не буде ријешено отворено питање у вези са идентификацијом морске граничне црте и приступа БиХ отвореном мору, што је право које јој припада по Конвенцији УН о праву мора", саопштено је из Предсједништва БиХ.

У саопштењу се додаје да је став касније више пута потврђен, а Хрватска о томе сваки пут званично обавијештена.

Изетбеговић је додао да су и у Европској комисији били упознати о званичном ставу БиХ, те да је и у Студији предизводљивости из 2014. године, коју је финансирала ЕУ, констатовано да би изградња Пељешког моста могла довести до међународног правног спора.

"Ипак, донесена је одлука о суфинансирању изградње Пељешког моста из ЕУ фондова, на основу невалидне документације коју је доставила Хрватска и ничим утемељене тврдње да се БиХ не противи градњи моста", напомиње се у саопштењу.

У саопштењу се додаје и да при томе Европска комисија од БиХ није званично затражила изјашњавање прије доношења одлуке о суфинансирању пројекта, показујући тако недопустив однос према БиХ.

Ни послије додатних упозорења БиХ, која су услиједила након доношења одлуке о суфинансирању, Европска комисија се никада није званично изјаснила према БиХ, додаје се у саопштењу Предсједништва БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана