Izetbegović vuče BiH unazad širenjem mržnje

Ž. Domazet, V. Kulaga
Izetbegović vuče BiH unazad širenjem mržnje

Sarajevo, Banjaluka - Izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o ratnim dešavanjima u RS puna je neistina i mržnje i vuče BiH unazad.

Poručili su to zvaničnici RS i njeni predstavnici u institucijama BiH reagujući na skandal koji je Izetbegović izazvao u nedjelju na kraju sastanka regionalnih lidera u Sarajevu optuživši RS i Banjaluku za progon Bošnjaka i Hrvata u proteklom ratu i nazivajući Srpsku paradržavnom tvorevinom iako je ona po Ustavu jedan od državotvornih dijelova BiH. Izetbegović je zloupotrijebio završnu konferenciju za novinare nakon sastanka najviših zvaničnika zemalja regiona u okviru procesa "Brdo-Brioni". Iako mu nije bilo upućeno pitanje, stao je u odbranu biskupa banjalučkog Franje Komarice koji je nedavno Banjaluku uporedio sa Blajburgom, gdje je služio misu fašistima koje su pobili partizani. Izetbegović je na kraju skupa, čiji je cilj bilo jačanje regionalne saradnje i podsticanje političkog dijaloga regiona i EU, poručio da Banjaluka nije bila opkoljen grad poput Sarajeva, nego slobodan.

- Iz nje je država sistematski odstranila Hrvate i Bošnjake. Paradržavna tvorevina je tokom rata sistematski srušila 16 džamija - kazao je Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić je u nedjelju u prvoj reakciji na Izetbegovićev skandal najavio da nikoga ne treba da iznenade njegovi budući potezi, ali nije ni juče želio da kaže šta oni podrazumijevaju.

- Za to ima vremena. Nije dobro to što se desilo. To je nastavak održavanja negativnog ambijenta koji je stvoren prije dva-tri mjeseca - kazao je Ivanić za "Glas Srpske".

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da Srpsku treba uvažavati jer je ona izraz volje njenih građana. Naglasio je da izjava Izetbegovića neće doprinijeti boljim odnosima u BiH.

- Izjava člana Predsjedništva vrijeđa jedan dio BiH zbog čega je treba osuditi na svaki mogući način. Takve izjave nisu dobrodošle ovoj zemlji - rekao je Košarac.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević kaže da Izetbegović napravi korak naprijed, a onda tri nazad.

- Uvjerena sam da iza te izjave stoje kritike iz bošnjačkog korpusa zbog njegove prethodne izjave da će se pokloniti žrtvama na Kazanima. Da bi se izvukao, rekao je to što je rekao. Nadam se da je Izetbegović svjestan da 150.000 Srba iz Sarajeva nije otišlo na izlet sa koga se nije vratilo, niti su se Srbi u "Silosu", "Viktor Bubnju" i Centralnom zatvoru sami zatvarali - rekla je Pandurevićeva.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto iz HDZ-a BiH rekla je da ne komentariše ničije izjave, ali da "zlata vrijedi neka neizgovorena".

Njen kolega iz Kolegijuma Predstavničkog doma i funkcioner Izetbegovićeve SDA Šefik Džaferović smatra da je njegov stranački šef samo rekao istinu.

-  Istinu treba govoriti, od istine ne treba bježati. Istina ne smije da bude talac nikakvih politika - kaže Džaferović.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić naglasio je da Srpska samo jedinstvom može da odgovori na mržnju i provokacije.

- Izetbegović bi trebalo najprije da se pokloni žrtvama iz Dobrovoljačke ulice i Tuzlanske kolone, pa da onda dijeli lekcije drugima. On uporno pokušava da podigne tenzije jer mu nije cilj saradnja i bolji život - rekao je Stevandić.

Mitrović

Predsjednik Republičke organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović naglašava da je u izjavama Bakira Izetbegovića mnogo netačnih stvari.

- Bilo bi efektnije da Izetbegović podrži formiranje komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu. Srbima u Sarajevu je branjeno da napuste grad i zatvarani su u logore, što je mnogo gore od odobravanja nekome da mirno napusti grad - kazao je Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana