Изетбеговић вуче БиХ уназад ширењем мржње

Ж. Домазет, В. Кулага
Изетбеговић вуче БиХ уназад ширењем мржње

Сарајево, Бањалука - Изјава предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића о ратним дешавањима у РС пуна је неистина и мржње и вуче БиХ уназад.

Поручили су то званичници РС и њени представници у институцијама БиХ реагујући на скандал који је Изетбеговић изазвао у недјељу на крају састанка регионалних лидера у Сарајеву оптуживши РС и Бањалуку за прогон Бошњака и Хрвата у протеклом рату и називајући Српску парадржавном творевином иако је она по Уставу један од државотворних дијелова БиХ. Изетбеговић је злоупотријебио завршну конференцију за новинаре након састанка највиших званичника земаља региона у оквиру процеса "Брдо-Бриони". Иако му није било упућено питање, стао је у одбрану бискупа бањалучког Фрање Комарице који је недавно Бањалуку упоредио са Блајбургом, гдје је служио мису фашистима које су побили партизани. Изетбеговић је на крају скупа, чији је циљ било јачање регионалне сарадње и подстицање политичког дијалога региона и ЕУ, поручио да Бањалука није била опкољен град попут Сарајева, него слободан.

- Из ње је држава систематски одстранила Хрвате и Бошњаке. Парадржавна творевина је током рата систематски срушила 16 џамија - казао је Изетбеговић.

Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић је у недјељу у првој реакцији на Изетбеговићев скандал најавио да никога не треба да изненаде његови будући потези, али није ни јуче желио да каже шта они подразумијевају.

- За то има времена. Није добро то што се десило. То је наставак одржавања негативног амбијента који је створен прије два-три мјесеца - казао је Иванић за "Глас Српске".

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је да Српску треба уважавати јер је она израз воље њених грађана. Нагласио је да изјава Изетбеговића неће допринијети бољим односима у БиХ.

- Изјава члана Предсједништва вријеђа један дио БиХ због чега је треба осудити на сваки могући начин. Такве изјаве нису добродошле овој земљи - рекао је Кошарац.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Парламенту БиХ Александра Пандуревић каже да Изетбеговић направи корак напријед, а онда три назад.

- Увјерена сам да иза те изјаве стоје критике из бошњачког корпуса због његове претходне изјаве да ће се поклонити жртвама на Казанима. Да би се извукао, рекао је то што је рекао. Надам се да је Изетбеговић свјестан да 150.000 Срба из Сарајева није отишло на излет са кога се није вратило, нити су се Срби у "Силосу", "Виктор Бубњу" и Централном затвору сами затварали - рекла је Пандуревићева.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Борјана Кришто из ХДЗ-а БиХ рекла је да не коментарише ничије изјаве, али да "злата вриједи нека неизговорена".

Њен колега из Колегијума Представничког дома и функционер Изетбеговићеве СДА Шефик Џаферовић сматра да је његов страначки шеф само рекао истину.

-  Истину треба говорити, од истине не треба бјежати. Истина не смије да буде талац никаквих политика - каже Џаферовић.

Потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић нагласио је да Српска само јединством може да одговори на мржњу и провокације.

- Изетбеговић би требало најприје да се поклони жртвама из Добровољачке улице и Тузланске колоне, па да онда дијели лекције другима. Он упорно покушава да подигне тензије јер му није циљ сарадња и бољи живот - рекао је Стевандић.

Митровић

Предсједник Републичке организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Недељко Митровић наглашава да је у изјавама Бакира Изетбеговића много нетачних ствари.

- Било би ефектније да Изетбеговић подржи формирање комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву. Србима у Сарајеву је брањено да напусте град и затварани су у логоре, што је много горе од одобравања некоме да мирно напусти град - казао је Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана