Изетбеговић условио апелацију о имену Српске уласком БиХ у НАТО

klix.ba
Изетбеговић условио апелацију о имену Српске уласком БиХ у НАТО

Сарајево - Предсједник Странке демократске акције Бакир Изетбеговић је у гостовању у Дневнику Федералне телевизије говорио о коалицији са Бх. блоком, али и о апелацији Уставном суду БиХ о имену Републике Српске.

Он је подсјетио на питање имена Републике Српске и како се све може ријешити, па и повући та најављена апелација Уставном суду БиХ, ако се Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ и српски члан предомисли и почне, како је рекао “поштовати Устав земље и њене законе, укључујући и раније донесену одлуку о путу БиХ ка НАТО-у”.

Изетбеговић је критиковао одлуку Бх. блока да не разматра коалирање са СДА на федералном и државном нивоу.

“Изненадио сам се тиме и њиховим односном са СДА који траје четири мјесеца. Лоше је сударати бошњачко и босанско изборно тијело, они морају ићи паралелно. Ипак, није све готово, ускоро засједају Главни одбори СДА и СДП-а”, рекао је изетбеговић у почетку разговора.

Он сматра како је Наша странка, једна од чланица Бх. блока, одиграла пресудну улогу у споменутој спорној одлуци заједно са групом младих људи из СДП-а који, како је рекао, нису били у рату.

“Ја разумијем зашто нас не воли СНСД, а некада и ХДЗ. Али зашто нас не воле патриотске странке, и то овдје у Сарајеву, не могу да разумијем. Грађанска опција нам је потребна, звао сам их. Ако изостане подршка СДП-а, онда нек се не чуде ако будемо морали прихватити нешто што нам се не свиђа”, рекао је предсједник СДА.

Критиковао је и бх. интелектуалце који су поздравили одлуку Бх. блока да се одмакне од Странке демократске акције.

“Они или су наивни или нису нимало наивни. 75 посто руку држе националне странке, а на терену је ствар 95 посто ако гледамо начелнике. Па с ким хоће коалирати ако неће са СДА? Са Марсовцима?”, пита се Бакир Изетбеговић.

Ако подршка Бх. блока изостане и након засједања Главног одбора СДП, а Изетбеговић тврди да неке друге партије могу доћи на ред за преговоре. Прво је споменуо СББ.

“Ми имамо релативно добру сарадњу са остатком СББ-а, ако изузмемо варнице између мене и Фахрудина Радончића. Ако искључимо његову фрустрацију, са СББ-ом би могли добро функционисати. Ипак су то људи који су изашли из СДА”, рекао је Изетбеговић.

Он је у причи о алтернативама споменуо и АСДА, Покрет демократске акције те Странку за БиХ. Са лидерима тих партија се већ, како каже, састајао и разговарао о опцијама.

Он се дотакао и односа са друге двије највеће партије у земљи, те казао шта мисли гдје се огледају највећи проблеми.

“Проблем ове земље узимање са 'шведског стола' онога што ти одговара из Дејтона. Прије свега говорим о СНСД-у. Мислим да ХДЗ не можемо смјестити ту, али они често користе што Додик ради, када је рецимо у питању Изборни закон”, закључио је Изетбеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана