Изетбеговић упоредио посјету Новом Пазару са Вучићевом Бањалуци

Срна
Изетбеговић упоредио посјету Новом Пазару са Вучићевом Бањалуци

Нови Пазар - Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је данас у Новом Пазару да не сматра да је посјета овом граду заобилажење званичног Београда и упоредио своју посјету овом граду са посјетама највиших државних званичника Србије Бањалуци.

"Не видим ништа спорно у овој посјети, јер смо сви свједоци да предсједник и премијер Србије Томислав Николић и Александар Вучић често посјећују Бањалуку и Требиње, па ми то не сматрамо заобилажењем Сарајева. Ово је иста ствар", рекао је Изетбеговић, који је лидер СДА БиХ.


Он је у Новом Пазару присуствовао свечаној сједници Бошњачког националног вијећа /БНВ/, а посјету је почео предсједавањем на састанку Координације сестринских странака СДА из Санџака, са Косова и Метохије, Црне Горе, Македоније и Хрватске.

Изетбеговић је поручио да су Бошњаци важан фактор у региону и оцијенио се да никада више неће ништа планирати у Србији, у БиХ, нити на Балкану, а да се не узме у обзир њихово мишљење.

Изетбеговић је закључио како је историјски пут Бошњака био веома тежак, али да "ништа још није завршено" и да тек предстоји "политички маратон", не искључујући, како је истакао, даље покушаје маргинализације, негирања и, дисолуције у БиХ.

Закључивши да су неки од посебних проблема Бошњака пад наталитета, незапосленост и исељавање, Изетбеговић се заложио за формирање координације странака која би се изборила за јасну перспективу бошњачког народа на Балкану.

Изетбеговић је истакао како у Нови Пазар долази први пут након 26 година, за који га, како је напоменуо посебно веже сјећање на оца Алију, оснивача СДА.

Он је на данашњи дан прије 26 година довезао свог оца Алију на оснивачку скупштину СДА Санџака и осјетио "експлозију темперамента и националног елемента", што га је обавезало да, како се изразио, док је жив настави тим путем.

Изетбеговић је оцијенио да су Санџаклије, како је рекао, с разлогом уплетене у "ДНК структуру државе БиХ".


"Ослањали смо се на људе из Санџака. Први пратиоци који су доведени да нам чувају главу су били из Санџака, затим је било много војника који су гинули за БиХ, иако нису рођени у њој, док су неки који су били рођени у Босни напуштали своју земљу", подсјетио је Изетбеговић.

Он је објаснио да није раније долазио у Нови Пазар, јер су га у томе спречавали сукоби међу Бошњацима.

Оцијенивши како је сада био прави тренутак за посјету, Изетбеговић је поручио да је СДА најважнији фактор за Санџак, а на Балкану најважнија политичка странка за Бошњаке, јер брани њихов положај у региону.

Потпредсједник СДА и предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић оцијенио је да је неопходно чешће имати овакве сусрете, како би развијали сарадњу између држава које представљају и размишљали о напретку и развоју статуса Бошњака на простору Западног Балкана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана