Izetbegović traži zaustavljanje sprovođenja referenduma

Srna
Izetbegović traži zaustavljanje sprovođenja referenduma

Sarajevo - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zatražio je od Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIC/ i visokog predstavnika za BiH Valentina Incka da bude zaustavljeno sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske 25. septembra.

Izetbegović je u pismu ambasadorima Upravnog odbora PIC-a i Incku naveo da domaće i međunarodne institucije, koje su zadužene da štite Ustav BiH, njen teritorijalni integritet, ustavnopravni poredak, vladavinu prava i suverenitet institucija BiH, izostankom institucionalnog odgovora, pasivnošću i nečinjenjem onoga što su dužni da učine ohrabruju, kako je rekao, snage destrukcije koje pokušavaju da sruše Dejtonski sporazum i mir u BiH.


Izetbegović smatra da odluka Narodne skupštine Republike Srpske o sprovođenju referenduma o ovom pitanju ne predstavlja ispitivanje javnog mnjenja, jer Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi Republike Srpske obavezuje institucije vlasti Srpske da sprovedu rezultate referenduma.

Izetbegovuić tvrdi da je "ovo prv put od stupanja na snagu Ustava BiH da je jedan entitet iskazao otvoren bojkot države BiH i da je proaktivno krenuo u uspostavljanje stanja suprotnog sudskoj odluci, saopšteno je iz Predsjedništva BiH".

On je ocijenio da je "referendum zakazan za 25. septembar očigledno probni balon za taj više puta najavljivani referendum o otcjepljenju Republike Srpske od BiH i početak rušenja Dejtonskog sporazuma, a time i mira u BiH.

On je naveo da se, bez obzira na buduće pravne posljedice održanog referenduma, osnova za ugrožavanje političke budućnosti BiH neće moći neutralizovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana