Izetbegović traži više novca za Oružane snage

RTRS
Izetbegović traži više novca za Oružane snage

Bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, najavio je povećanje sredstava za modernizaciju Oružanih snaga. Pritom se pozvao na dokument “Pregled odbrane” koji je usvojilo Predsjedništvo BiH krajem 2016-te.

Iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva odgovaraju da povećanja neće biti. Ipak, SNSD-ova Dušanka Majkić upozorava da je dokumentima “Pregled odbrane” i “Plan modernizacije OS BiH do 2027.” predviđeno povećanje od čak 300 miliona za odbranu.

Ako je po Izetbegoviću, BiH će se upustiti u regionalnu trku u naoružanju. Ne pitajući nikog, najavio je više novca za bh. vojsku.

Predizborne, stranačke tribine, kojima još nije vrijeme, iskoristio je da širi strah i homogenizuje Bošnjake pričom o navodno prijetećoj modernizaciji vojski u regionu.

“Nemamo novca da kupujemo avione kao što oni rade, ali ćemo u skladu sa Pregledom odbrane uduplati izdvajanja za opremanje OS BiH, te nastaviti da razvijamo namjensku industriju”, kaže Izetbegović.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost PS BiH Dušanka Majkić ističe da promotori isprazne SDA politike pokušavaju na svaki način da skrenu pažnju javnosti pred izbore. U tom pravcu je Izetbegovićeva izjava, koja je nerealna i nema uporište.

Nesporno, Izetbegović ima mehanizme da kontroliše vojnu industriju u Federaciji, mada je pitanje ko ima uvid šta se proizvodi, gdje izvozi i skladišti. S druge strane najava duplo više novca za modernizaciju vojske na osnovu “Pregleda odbrane”, otvara pitanje kako je usvojen takav dokument kada iz Srpske stalno upozoravaju da treba redukovati budžet i smanjiti broj pripadnika Oružanih snaga BiH.

“Bez obzira na to što je Predsjedništvo 2016-te dalo saglasnost na dokument 'Pregled odbrane', ali i na desetogodišnji 'Plan razvoja i modernizacije OS BiH' kojim se izdvajanja za odbranu povećavaju za dodatnih 300 miliona, Republika Srpska je taj čin osudila, iako je za to glasao srpski član”, dodaje Majkićeva.

Iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva odgovaraju da nikakvog povećavanja izdvajanja novca za Oružane snage ne može i neće biti bez saglasnosti Republike Srpske.

“Okvirni budžet BiH za naredne tri godine već je definisan, a bilo kakva njegova izmjena može da se desi samo i isključivo uz saglasnost Republike Srpske. Izjava Bakira Izetbegovića nema nikakvog osnova i predstavlja političku zloupotrebu dokumenta 'Pregled odbrane'“, kaže savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Marija Milić.

Ostaje nejasno kako je onda usvojen taj dokument, koji predviđa povećanje od 300 miliona za Oružane snage.

Zloupotreba ili ne, tek militaristički rječnik odavno je postao svojstven lideru SDA. Prijetio ratom Hrvatima zbog ideje o trećem entitetu i “zveckao” oružjem proizvedenim u vojnim fabrikama u Federaciji.

“Radićemo to za tržište, ali i za ne daj Bože”, rekao je Izetbegović u aprilu 2018-e.

Nakon što je nedavno na Igmanu uporedio rukovodstvo Srpske i Srbije iz 90-tih sa nacističkom Njemačkom prilično je jasno kome je upućena Bakirova ratno-huškačka izjava... za ne daj Bože.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana