Izetbegović se krije iza statusa svjedoka

Ž. D.
Izetbegović se krije iza statusa svjedoka

Sarajevo - Bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović naručenim odlaskom na saslušanje u Tužilaštvo BiH za sada je izbjegao privođenje u Agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA) zbog sumnjivog imenovanja Nermane Hadžijahić za ambasadora BiH u Sloveniji i ostao samo svjedok u tom slučaju, u kojem je odgovornost stavljena na leđa uhapšenom predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončiću.

- Izetbegovićeva odgovornost je mnogo veća, jer je on predložio i učestvovao u imenovanju Hadžijahićeve - rekao je Srni izvor blizak bezbjednosnim agencijama BiH i dodao da je u ovom slučaju potvrđen i uticaj SDA na Tužilaštvo BiH.

Izetbegović je saslušan u srijedu u sklopu istrage protiv Radončića. Radončić je uhapšen zbog sumnje da je sa stranačkim kolegama Bakirom Dautbašićem i Bilsenom Šahman ometao rad pravosuđa u procesu protiv narko-bosa Nasera Keljmendija. Na teret mu je stavljeno i da je kod Izetbegovića izlobirao imenovanje Hadžijahićeve u zamjenu za uticaj na pravosuđe njenog supruga Zijada koji radi u Ambasadi SAD u BiH. Radončić je Izetbegoviću poslao biografiju Hadžijahićeve, nakon čega je on na sjednici Predsjedništva BiH ekspresno predložio njeno imenovanje.

- Izetbegoviću je jasno da, ako postoji Radončićeva krivična odgovornost, onda su stvarni izvršioci krivičnog djela upravo Izetbegović i Hadžijahić - rekao je isti izvor.

Izetbegović je juče kazao da je tužiocima rekao da imenovanje ambasadora nije imalo nikakve veze sa slučajem eventualnog uticaja na svjedoke.

Radončićev advokat Vasvija Vidović rekla je da nije Radončić donosio odluku o imenovanju ambasadora, nego Predsjedništvo i da tu nema njegove krivice. Izvor blizak istrazi rekao je "Glasu Srpske" da je u SIPA saslušan veći broj svjedoka i da će na saslušanje biti pozvani svi koji su pomenuti u presretnutim Radončićevim razgovorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana