Изетбеговић се крије иза статуса свједока

Ж. Д.
Изетбеговић се крије иза статуса свједока

Сарајево - Бошњачки члан Предсједништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић нарученим одласком на саслушање у Тужилаштво БиХ за сада је избјегао привођење у Агенцију за истраге и заштиту БиХ (SIPA) због сумњивог именовања Нермане Хаџијахић за амбасадора БиХ у Словенији и остао само свједок у том случају, у којем је одговорност стављена на леђа ухапшеном предсједнику СББ-а Фахрудину Радончићу.

- Изетбеговићева одговорност је много већа, јер је он предложио и учествовао у именовању Хаџијахићеве - рекао је Срни извор близак безбједносним агенцијама БиХ и додао да је у овом случају потврђен и утицај СДА на Тужилаштво БиХ.

Изетбеговић је саслушан у сриједу у склопу истраге против Радончића. Радончић је ухапшен због сумње да је са страначким колегама Бакиром Даутбашићем и Билсеном Шахман ометао рад правосуђа у процесу против нарко-боса Насера Кељмендија. На терет му је стављено и да је код Изетбеговића излобирао именовање Хаџијахићеве у замјену за утицај на правосуђе њеног супруга Зијада који ради у Амбасади САД у БиХ. Радончић је Изетбеговићу послао биографију Хаџијахићеве, након чега је он на сједници Предсједништва БиХ експресно предложио њено именовање.

- Изетбеговићу је јасно да, ако постоји Радончићева кривична одговорност, онда су стварни извршиоци кривичног дјела управо Изетбеговић и Хаџијахић - рекао је исти извор.

Изетбеговић је јуче казао да је тужиоцима рекао да именовање амбасадора није имало никакве везе са случајем евентуалног утицаја на свједоке.

Радончићев адвокат Васвија Видовић рекла је да није Радончић доносио одлуку о именовању амбасадора, него Предсједништво и да ту нема његове кривице. Извор близак истрази рекао је "Гласу Српске" да је у SIPA саслушан већи број свједока и да ће на саслушање бити позвани сви који су поменути у пресретнутим Радончићевим разговорима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана