Izetbegović sam sebe raskrinkao

Veljko Zeljković
Izetbegović sam sebe raskrinkao

Banjaluka - Izjava Bakira Izetbegovića kako Bošnjaci ne mogu biti zadovoljni jer imaju preko 50 odsto populacije u BiH, a samo 30 odsto vlasti, predstavlja poziv na ukidanje načela ravnopravnosti tri naroda u BiH, ali i nastavak politike koju je njegov otac osmislio u “Islamskoj deklaraciji”, a u kojoj piše da “muslimani treba da se prilagođavaju dok su manjina, a kada postanu većina treba da nametnu Kuran i šerijat”.

Smatra to univerzitetski profesor Nenad Kecmanović, ističući da se radi o knjizi koja je postala programski dokument SDA.

Ovom izjavom, pet godina nakon popisa tokom kojeg su bošnjačke političke elite priželjkivale da Bošnjaka ima više od 50 odsto, Izetbegović se praktično sam razotkrio. Mnogi su već zaboravili tadašnju žestoku kampanju u kojoj su političari tražili od građana da se obavezno izjašnjavaju kao Bošnjaci, a nikako Bosanci.

- Bakir je, kako je sam rekao, drži na radnom stolu. Jedinstvena država, bošnjačka većina u BiH, dominacija nad Hrvatima u FBiH, ukidanje Republike Srpske, sve su to dijelovi iste priče, koju Zapad, više ili manje, kontinuirano podržava uprkos Dejtonskom sporazumu - kaže Kecmanović za “Glas Srpske”.

Prema njegovim riječima, u bošnjačkim sredinama, posebno u Sarajevu, ove opasne ideje su već ovladale bošnjačkim masama i tzv. običan svijet Republiku Srpsku doživljava kao otetu i privremeno okupiranu teritoriju na koju imaju prirodno pravo i koju danas imaju snage da vrate. 

U ovu priču, posljednjih mjeseci, aktivno su se uključili i  Muhamed Filipović, Senadin Lavić, ali i drugi bošnjački intelektualci, koji unisono tvrde da je ustavni princip konstitutivnosti naroda - glupost.

- Ukoliko Bakir Izetbegović misli da Bošnjaci imaju malo vlasti, onda bismo se mogli lako dogovoriti. Dovoljno je da bošnjačka nezadovoljstva ukrstimo sa nezadovoljstvima Srba što postoji BiH i Hrvata što ne postoji treći entitet, pa da dobijemo zadovoljstvo sva tri konstitutivna naroda. Rješenje? BiH podijeliti na tri nacionalne republike: Srpska bi se izdvojila i tako se oslobodila okvira BiH, Hrvati bi obnovili Herceg-Bosnu, a Bošnjake više ne bi frustriralo postojanje RS, kurtalisali bi se kako entitetskih tako i kantonalnih granica  i na prostoru na kome predstavljaju nacionalnu većinu imali 100 odsto vlasti - navodi Kecmanović.

Problem je, međutim, to što Bošnjaci, ističe on, hoće centralizovanu državu i vlast nad cijelom BiH, jer im smeta sve što dovodi u pitanje projekat jedinstvene BiH pod bošnjačkom dominacijom.

- Ovo što Bakir Izetbegović, izborom Željka Komšića, danas radi Hrvatima, to isto je 1992. godine pokušavao da uradi njegov babo Alija Srbima i izazvao građanski rat - zaključio je Kecmanović.

Profesor sa Filozofskog fakulteta u Mostaru Marko Tokić smatra da Izetbegovićeva izjava ne predstavlja ništa novo, te da se lider SDA i u ranijem periodu isticao po ovakvim i sličnim zapaljivim komentarima, a koji su se ticali načela o ravnopravnosti tri naroda u BiH.

- Bošnjački politički vrh već godinama se trudi da položaj Hrvata u BiH obesmisli i stvori državu po svom ukusu. Ta država bi bila bez kantona i Republike Srpske - kaže Tokić, ističući da je jedna ovakva politika na sceni već 18 godina i sprovodi se pod prećutnom saglasnošću dijela međunarodne zajednice.

Kako je dodao, ustavni položaj RS je trenutno prilično dobro zaštićen, ali ako uspije plan SDA da Hrvate stavi na političke margine BiH i ukine FBiH, ni Republika Srpska ne bi bila više sigurna. 

- To je njihova ideja vodilja. Ali, pitanje je šta oni od toga mogu sprovesti u djelo. Mislim da im to ne može poći za rukom ukoliko predstavnici Republike Srpske, ali i hrvatskog naroda, budu vodili mudru i odgovornu politiku - poručio je Tokić.+++

Čime je nezadovoljan

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u izbornoj noći je, komentarišući izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i nezadovoljstvo HDZ-a takvim izbornim inžinjeringom, izjavio da ni Bošnjaci ne mogu biti zadovoljni, jer imaju preko 50 odsto populacije u BiH, a samo trećinu vlasti.

Izetbegović je ovom prilikom rekao i da Bošnjaci ne mogu biti zadovoljni ni postojanjem Republike Srpske, ali ni činjenicom da je FBiH podijeljena na kantone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana