Изетбеговић сам себе раскринкао

Вељко Зељковић
Изетбеговић сам себе раскринкао

Бањалука - Изјава Бакира Изетбеговића како Бошњаци не могу бити задовољни јер имају преко 50 одсто популације у БиХ, а само 30 одсто власти, представља позив на укидање начела равноправности три народа у БиХ, али и наставак политике коју је његов отац осмислио у “Исламској декларацији”, а у којој пише да “муслимани треба да се прилагођавају док су мањина, а када постану већина треба да наметну Куран и шеријат”.

Сматра то универзитетски професор Ненад Кецмановић, истичући да се ради о књизи која је постала програмски документ СДА.

Овом изјавом, пет година након пописа током којег су бошњачке политичке елите прижељкивале да Бошњака има више од 50 одсто, Изетбеговић се практично сам разоткрио. Многи су већ заборавили тадашњу жестоку кампању у којој су политичари тражили од грађана да се обавезно изјашњавају као Бошњаци, а никако Босанци.

- Бакир је, како је сам рекао, држи на радном столу. Јединствена држава, бошњачка већина у БиХ, доминација над Хрватима у ФБиХ, укидање Републике Српске, све су то дијелови исте приче, коју Запад, више или мање, континуирано подржава упркос Дејтонском споразуму - каже Кецмановић за “Глас Српске”.

Према његовим ријечима, у бошњачким срединама, посебно у Сарајеву, ове опасне идеје су већ овладале бошњачким масама и тзв. обичан свијет Републику Српску доживљава као отету и привремено окупирану територију на коју имају природно право и коју данас имају снаге да врате. 

У ову причу, посљедњих мјесеци, активно су се укључили и  Мухамед Филиповић, Сенадин Лавић, али и други бошњачки интелектуалци, који унисоно тврде да је уставни принцип конститутивности народа - глупост.

- Уколико Бакир Изетбеговић мисли да Бошњаци имају мало власти, онда бисмо се могли лако договорити. Довољно је да бошњачка незадовољства укрстимо са незадовољствима Срба што постоји БиХ и Хрвата што не постоји трећи ентитет, па да добијемо задовољство сва три конститутивна народа. Рјешење? БиХ подијелити на три националне републике: Српска би се издвојила и тако се ослободила оквира БиХ, Хрвати би обновили Херцег-Босну, а Бошњаке више не би фрустрирало постојање РС, курталисали би се како ентитетских тако и кантоналних граница  и на простору на коме представљају националну већину имали 100 одсто власти - наводи Кецмановић.

Проблем је, међутим, то што Бошњаци, истиче он, хоће централизовану државу и власт над цијелом БиХ, јер им смета све што доводи у питање пројекат јединствене БиХ под бошњачком доминацијом.

- Ово што Бакир Изетбеговић, избором Жељка Комшића, данас ради Хрватима, то исто је 1992. године покушавао да уради његов бабо Алија Србима и изазвао грађански рат - закључио је Кецмановић.

Професор са Филозофског факултета у Мостару Марко Токић сматра да Изетбеговићева изјава не представља ништа ново, те да се лидер СДА и у ранијем периоду истицао по оваквим и сличним запаљивим коментарима, а који су се тицали начела о равноправности три народа у БиХ.

- Бошњачки политички врх већ годинама се труди да положај Хрвата у БиХ обесмисли и створи државу по свом укусу. Та држава би била без кантона и Републике Српске - каже Токић, истичући да је једна оваква политика на сцени већ 18 година и спроводи се под прећутном сагласношћу дијела међународне заједнице.

Како је додао, уставни положај РС је тренутно прилично добро заштићен, али ако успије план СДА да Хрвате стави на политичке маргине БиХ и укине ФБиХ, ни Република Српска не би била више сигурна. 

- То је њихова идеја водиља. Али, питање је шта они од тога могу спровести у дјело. Мислим да им то не може поћи за руком уколико представници Републике Српске, али и хрватског народа, буду водили мудру и одговорну политику - поручио је Токић.+++

Чиме је незадовољан

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић у изборној ноћи је, коментаришући избор Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ и незадовољство ХДЗ-а таквим изборним инжињерингом, изјавио да ни Бошњаци не могу бити задовољни, јер имају преко 50 одсто популације у БиХ, а само трећину власти.

Изетбеговић је овом приликом рекао и да Бошњаци не могу бити задовољни ни постојањем Републике Српске, али ни чињеницом да је ФБиХ подијељена на кантоне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана