Izetbegović razbuktava vatru koju je sam zapalio

Željka Domazet
Izetbegović razbuktava vatru koju je sam zapalio

Sarajevo, Banjaluka - Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović razbuktava vatru koju je sam zapalio, iako nema pravo niti može da u ime BiH pokreće bilo kakve sporove, pa ni spor protiv RS.

Poručili su to zvaničnici RS reagujući na Izetbegovićevu najavu da će Ustavnom sudu BiH uputiti zahtjev da zbog referenduma o Danu Republike između BiH i RS bude pokrenut spor, a referendum blokiran.

- Tražiću privremenu mjeru da referendum bude stavljen na čekanje i da bude zabranjeno njegovo održavanje. Neću prestati da radim na tome bez obzira kakve će to reakcije izazvati. Odluka Ustavnog suda BiH je obavezujuća - rekao je Izetbegović.

Ustavni sud BiH je na osnovu Izetbegovićeve apelacije glasovima bošnjačkih i stranih sudija krajem 2015. donio odluku da je obilježavanje Dana RS 9. januara neustavno. Narodna skupština RS je kao odgovor donijela odluku o raspisivanju referenduma na kojem će se stanovnici Srpske izjasniti da li žele da se Dan Republike i dalje slavi 9. januara.

Predsjednik RS Milorad Dodik ističe da Izetbegović bez ikakvog razloga dodatno radikalizuje situaciju u BiH.

- Izetbegović nije BiH, nego tek bošnjački član Predsjedništva i ništa više od toga. Bošnjaci su instumentalizovali i međunarodnu zajednicu za svoje političke ciljeve i Ustavni sud, koji u kontinuitetu preglasavanjem donosi odluke. Samo blesavi ili naivni bi trebalo da povjeruju u dobre namjere takve institucije u kojoj sjede dojučerašnji potpredsjednici SDA i presuđuju šta u Srpskoj treba ili ne treba uraditi. RS je nesmetano slavila Dan Republike gotovo dvije decenije, da bi sada Izetbegović našao za shodno da pokrene inicijativu za ukidanje tog dana, što je učinio Ustavni sud. Sada je ovo dječija igra u kojoj pokušavaju da kažu da se to mora poštovati bez obzira na preglasavanje i majorizaciju - kaže Dodik.

Ponovio je da će referendum biti održan 25. septembra i izrazio uvjerenje da međunarodni faktor ili Ustavni sud neće podleći političkim pritiscima.

- Ako to učine, a imajući u vidu da ćemo mi i u tim uslovima održati referendum, očigledno šalju signal radikalnim islamskim grupama da krenu sa serijom aktivnosti koje bi mogle ugroziti stabilnost. Mi raspolažemo informacijama da se samo čeka da međunarodna zajednica ili Ustavni sud preduzmu neku mjeru - rekao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić ističe da Izetbegović ne može pokrenuti nikakav spor u ime Predsjedništva.

- On nema pravo da u ime BiH pokreće sporove, niti je to moguće. Ima pravo da kao član Predsjedništva pokreće sporove i to mu niko ne može onemogućiti. Ovo, međutim, nije spor između države i entiteta, nego je to spor koji Izetbegović pokreće pred Ustavnim sudom. To je najveća glupost koju je mogao uraditi i dodatna promocija referenduma. Dok god Izetbegović radi tako kako radi referendum svakog dana dobija na značaju. Da on sve ovo nije radio referenduma vjerovatno ne bi ni bilo. Svaki ovakav njegov potez samo nas  učvršćuje u uvjerenju da treba ići na referendum - rekao je Ivanić.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović istakao je da Izetbegović agresivnim potezima pogoršava uzavrelu političku situaciju koju je upravo on proizveo bespotrebnim podnošenjem apelacije Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti 9. januara kao Dana RS.

- Zalagati se deklarativno za zajedništvo i ravnopravnost, a praktično činiti sve da toga nema, osporavajući jednom od državotvornih entiteta pravo na vlastiti praznik, nije ništa drugo nego rušenje suživota i razgradnja mukotrpno uspostavljenog povjerenja - naveo je Čubrilović ističući da će lokalni izbori proći, a da će problemi koje produkuje lider SDA i posljedice ostati.

Čubrilović je istakao da je najbolje rješenje da Ustavni sud razmotri zahtjev Narodne skupštine za preispitavanje svoje odluke, koja je prije svega politička a ne pravna, i da je stavi van snage, jer bi tada prestali razlozi za održavanje referenduma. On je naglasio da građani RS imaju pravo na demokratsko izjašnjavanje o svim važnim pitanjima koja se tiču njihovih osnovnih ljudskih prava.

- Ustavni sud bilo koje države nije iznad građana i njihove volje, niti je to institucija izvan društvenog sistema. Posebno to nije Ustavni sud kakav je u BiH u kojem se odluke donose preglasavanjem konstitutivnih naroda, po političkim instrukcijama i uz učešće stranih sudija koje ne bira nijedna institucija ove zemlje - istakao je Čubrilović.

Visoki predstavnik Valentin Incko potvrdio je juče da o referendumu ima nesuglasica među članicama Savjeta za primjenu mira (PIC) čije je za juče najavljeno zasjedanje odgođeno i biće održano najvjerovatnije naredne sedmice. Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov rekao je da ne smatra da je protivzakonito izražavanje volje jednog naroda o pitanju koje je za njega od velikog značaja. Na pitanje da li je istina da ni Njemačka nije za rigorozne mjere visokog predstavnika, Ivancov je kazao da to pitanje u ovom trenutku ne može komentarisati.

Obaveze nisu samo za jednu stranu

Osvrnuvši se na tvrdnje Bakira Izetbegovića da su odluke Ustavnog suda BiH obavezujuće, Nedeljko Čubrilović je istakao da bi on prvo morao da odgovori na pitanje kako je moguće da su one obavezujuće za RS, a nisu za FBiH.

- Ako su odluke Ustavnog suda BiH obavezujuće zbog čega u FBiH od 4. juna 2000, dakle punih 16 godina, nije sprovedena odluka Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda na cijelom području BiH? Zbog čega Srbi kao konstitutivan narod ne postoje u tri od deset kantona u FBiH? Zbog čega u FBiH nije provedena odluka Ustavnog suda iz 2007. godine po kojoj grb i himna tog entiteta nisu u skladu sa Ustavom BiH, jer ne sadrže obilježja srpskog naroda? Zbog čega nije provedeno više od 90 odluka Ustavnog suda, a samo ova koja se tiče Dana RS mora da bude provedena - upitao je Čubrilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana