Изетбеговић разбуктава ватру коју је сам запалио

Жељка Домазет
Изетбеговић разбуктава ватру коју је сам запалио

Сарајево, Бањалука - Предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић разбуктава ватру коју је сам запалио, иако нема право нити може да у име БиХ покреће било какве спорове, па ни спор против РС.

Поручили су то званичници РС реагујући на Изетбеговићеву најаву да ће Уставном суду БиХ упутити захтјев да због референдума о Дану Републике између БиХ и РС буде покренут спор, а референдум блокиран.

- Тражићу привремену мјеру да референдум буде стављен на чекање и да буде забрањено његово одржавање. Нећу престати да радим на томе без обзира какве ће то реакције изазвати. Одлука Уставног суда БиХ је обавезујућа - рекао је Изетбеговић.

Уставни суд БиХ је на основу Изетбеговићеве апелације гласовима бошњачких и страних судија крајем 2015. донио одлуку да је обиљежавање Дана РС 9. јануара неуставно. Народна скупштина РС је као одговор донијела одлуку о расписивању референдума на којем ће се становници Српске изјаснити да ли желе да се Дан Републике и даље слави 9. јануара.

Предсједник РС Милорад Додик истиче да Изетбеговић без икаквог разлога додатно радикализује ситуацију у БиХ.

- Изетбеговић није БиХ, него тек бошњачки члан Предсједништва и ништа више од тога. Бошњаци су инстументализовали и међународну заједницу за своје политичке циљеве и Уставни суд, који у континуитету прегласавањем доноси одлуке. Само блесави или наивни би требало да повјерују у добре намјере такве институције у којој сједе дојучерашњи потпредсједници СДА и пресуђују шта у Српској треба или не треба урадити. РС је несметано славила Дан Републике готово двије деценије, да би сада Изетбеговић нашао за сходно да покрене иницијативу за укидање тог дана, што је учинио Уставни суд. Сада је ово дјечија игра у којој покушавају да кажу да се то мора поштовати без обзира на прегласавање и мајоризацију - каже Додик.

Поновио је да ће референдум бити одржан 25. септембра и изразио увјерење да међународни фактор или Уставни суд неће подлећи политичким притисцима.

- Ако то учине, а имајући у виду да ћемо ми и у тим условима одржати референдум, очигледно шаљу сигнал радикалним исламским групама да крену са серијом активности које би могле угрозити стабилност. Ми располажемо информацијама да се само чека да међународна заједница или Уставни суд предузму неку мјеру - рекао је Додик.

Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић истиче да Изетбеговић не може покренути никакав спор у име Предсједништва.

- Он нема право да у име БиХ покреће спорове, нити је то могуће. Има право да као члан Предсједништва покреће спорове и то му нико не може онемогућити. Ово, међутим, није спор између државе и ентитета, него је то спор који Изетбеговић покреће пред Уставним судом. То је највећа глупост коју је могао урадити и додатна промоција референдума. Док год Изетбеговић ради тако како ради референдум сваког дана добија на значају. Да он све ово није радио референдума вјероватно не би ни било. Сваки овакав његов потез само нас  учвршћује у увјерењу да треба ићи на референдум - рекао је Иванић.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић истакао је да Изетбеговић агресивним потезима погоршава узаврелу политичку ситуацију коју је управо он произвео беспотребним подношењем апелације Уставном суду БиХ за оцјену уставности 9. јануара као Дана РС.

- Залагати се декларативно за заједништво и равноправност, а практично чинити све да тога нема, оспоравајући једном од државотворних ентитета право на властити празник, није ништа друго него рушење суживота и разградња мукотрпно успостављеног повјерења - навео је Чубриловић истичући да ће локални избори проћи, а да ће проблеми које продукује лидер СДА и посљедице остати.

Чубриловић је истакао да је најбоље рјешење да Уставни суд размотри захтјев Народне скупштине за преиспитавање своје одлуке, која је прије свега политичка а не правна, и да је стави ван снаге, јер би тада престали разлози за одржавање референдума. Он је нагласио да грађани РС имају право на демократско изјашњавање о свим важним питањима која се тичу њихових основних људских права.

- Уставни суд било које државе није изнад грађана и њихове воље, нити је то институција изван друштвеног система. Посебно то није Уставни суд какав је у БиХ у којем се одлуке доносе прегласавањем конститутивних народа, по политичким инструкцијама и уз учешће страних судија које не бира ниједна институција ове земље - истакао је Чубриловић.

Високи представник Валентин Инцко потврдио је јуче да о референдуму има несугласица међу чланицама Савјета за примјену мира (PIC) чије је за јуче најављено засједање одгођено и биће одржано највјероватније наредне седмице. Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов рекао је да не сматра да је противзаконито изражавање воље једног народа о питању које је за њега од великог значаја. На питање да ли је истина да ни Њемачка није за ригорозне мјере високог представника, Иванцов је казао да то питање у овом тренутку не може коментарисати.

Обавезе нису само за једну страну

Осврнувши се на тврдње Бакира Изетбеговића да су одлуке Уставног суда БиХ обавезујуће, Недељко Чубриловић је истакао да би он прво морао да одговори на питање како је могуће да су оне обавезујуће за РС, а нису за ФБиХ.

- Ако су одлуке Уставног суда БиХ обавезујуће због чега у ФБиХ од 4. јуна 2000, дакле пуних 16 година, није спроведена одлука Уставног суда о конститутивности народа на цијелом подручју БиХ? Због чега Срби као конститутиван народ не постоје у три од десет кантона у ФБиХ? Због чега у ФБиХ није проведена одлука Уставног суда из 2007. године по којој грб и химна тог ентитета нису у складу са Уставом БиХ, јер не садрже обиљежја српског народа? Због чега није проведено више од 90 одлука Уставног суда, а само ова која се тиче Дана РС мора да буде проведена - упитао је Чубриловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана