Изетбеговић прижељкује интервенцију странаца

Жељка Домазет
Изетбеговић прижељкује интервенцију странаца

Сарајево - Сједница заједничког колегијума оба дома Парламента БиХ јуче није одржана јер ју је лидер СДА и члан Колегијума Представничког дома Бакир Изетбеговић сазвао без консултација са колегама. Самим тим није ни расправљано о формирању делегација и комисија јер СНСД не пристаје на то док не буде формиран Савјет министара.

Након пропасти састанка, Изетбеговић је изразио жељу да међународна заједница санкционише домаће политичаре.

- Сједница није одржана, није, у ствари, ни почела, јер дневни ред нису прихватили представници СНСД-а Никола Шпирић и Небојша Радмановић. Њихов разлог је стари, они сматрају да, док не буде формиран нови Савјет министара, не може радити ни законодавно тијело, тако да су сада зауставили формирање комисија унутар оба дома, а на овај начин се зауставља и рад колегијума. Ми смо и раније имали ситуација када није би­о формиран Савјет министара, али није се десило да се зауставља рад Парламента - казао је Изетбеговић.

Он је рекао да Парламент БиХ сваки дан кошта 63.000 марака. По њему, проблем је настао због достављања Годишњег националног плана БиХ у сједиште НАТО-а у Бриселу.

- Достављање годишњих планова не значи чланство и ми смо спремни заузети такав став. Ова ствар треба да буде покренута из мртвог угла - рекао је Изетбеговић.

Према његовим ријечима, Савјет за спровођење мира би требало да изрекне санкције због нефункционисања Парламента БиХ, јер, како је рекао, примати огромну плату, а нерадом заустављати земљу је сигурно противзаконито.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Небојша Радмановић рекао је за “Глас Српске” да политичка партија коју води Изетбеговић “неће да прави БиХ по Уставу БиХ, тј. неће равноправност у БиХ и хоће да доминира у цјелини, што није могуће”.

- Нажалост, ми с времена на вријеме морамо подсјетити да то није могуће. БиХ јесте договор два ентитета и три народа или је нема. Тако је и Изетбеговић сазвао сједницу, а да се уопште није консултовао и поставио тачке дневног реда које су немогуће за расправу. Када смо му ми то рекли, онда је био изненађен и почео да оптужује друге. Суштина приче је да се у БиХ договарамо по реду. СНСД је давно рекао да формирамо Савјет министара, што смо могли да урадимо у децембру, и ово што нисмо до сада урадили је грешка Бакира Изетбеговића и политичке партије којом руководи. И даље мислим да се то може поправити и да је у интересу свих да то буде урађено - рекао је Радмановић.

Казао је да је договорен и распоред министара у Савјету министара, али да СДА то неће да реализује.

- Ми немамо услова, осим да у складу са оним што нам припада и што је договорено наставимо да радимо. Ако је СДА спремна на договор, СНСД је спреман да то реализује, а био је спреман и прије пола године - рекао је Радмановић.

Дизање прашине

Чланица Колегијума Представничког дома Борјана Кришто рекла је за “Глас Српске” да се сједнице заједничког колегијума одржавају углавном једанпут мјесечно и да их наизмјенично сазивају предсједавајући једног и другог дома.

- Поставља се питање због чега је сазвана сједница. Изгледа да и није био циљ да се нешто ради, него да се диже беспотребна прашина - рекла је Кришто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана