Изетбеговић пријети РС и цијепа Србију

Приредио: Горан Маунага
Изетбеговић пријети РС и цијепа Србију

Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић изјавио је у петак да се предсједник РС Милорад Додик игра ватром планирањем референдума о Дану Републике, док је Србији поручио да је његова посјета Новом Пазару идентична посјетама српских званичника Бањалуци.

- Додик увијек покушава да подигне љествицу онога што је дозвољено у овој земљи и што је прихватљиво за међународну заједницу. Ако пређе ту линију, то неће проћи без посљедица - рекао је Изетбеговић агенцији АФП.

Додао је да би високи представник у БиХ Валентин Инцко могао да предузме кораке и спријечи референдум који је заказан за 25. септембар.

- Референдум угрожава принципе успостављене прије 21 године, који су омогућили мир у БиХ - додао је Изетбеговић.

Он је наставио са провокацијама истакавши да његова посјета Новом Пазару није заобилажење званичног Београда и упоредивши је са посјетама највиших званичника Србије Бањалуци.

- Не видим ништа спорно у овој посјети, јер смо сви свједоци да предсједник и премијер Србије Томислав Николић и Александар Вучић често посјећују Бањалуку и Требиње, па ми то не сматрамо заобилажењем Сарајева. Ово је иста ствар - рекао је Изетбеговић.

Он је присуствовао сједници Бошњачког националног вијећа, а посјету је почео предсједавањем састанку Координације сестринских странака СДА из Санџака, Косова и Метохије, Црне Горе, Македоније и Хрватске.

- На данашњи дан прије 26 година довезао сам свог оца Алију на оснивачку скупштину СДА Санџака и осјетио експлозију темперамента и националног елемента, што ме је обавезало да док сам жив наставим тим путем - казао је Изетбеговић.

Додик је поручио да је Српска власништво људи који живе у њој и да њима не може да управља Изетбеговић.

- Изетбеговић путем Уставног суда БиХ жели да кроји питања која су важна за народ у Српској. Овај народ ће сва своја политичка права бранити политичким средствима, а једно од њих је референдум. Ми ћемо изаћи на референдум и за то Изетбеговић не треба да брине. Ако се неко играо ватром, онда је то Изетбеговић, јер је покренуо иницијативу за укидање 9. јануара као Дана Републике и допринио томе да Уставни суд БиХ донесе очекивану одлуку. Оно што није очекивао јесте да Срби нису спремни да прихвате да се повинују било коме. Српска иде на референдум 25. септембра. То није ни против Дејтонског споразума и демократских вриједности - поручио је Додик и позвао све становнике РС да изађу на референдум и подрже да Дан Републике остаје 9. јануар као што је историјски доказано.

Додик је казао да је БиХ данас подијељено друштво захваљујући тежњи Бошњака да сами владају.

- Ароганција, цинизам и наметање воље Србима и Хрватима неће и не може проћи. Одговор на то је референдум. И сваки пут када се будемо осјећали угрожени о неком питању ми ћемо на референдум, свидјело се то Изетбеговићу или не. То је наше право - поручио је Додик.

Члан Предсједништва СНС-а Небојша Стефановић оцијенио је скандалозном изјаву Изетбеговића да је исто када он дође у Нови Пазар као када Вучић оде у Бањалуку.

- Таквим тврдњама је најбруталније погазио Устав БиХ и Устав Србије. Истовремено, покушава да укине право РС супротно Дејтонском споразум. Изетбеговић је, заправо, негирао да постоји ентитет РС у БиХ, који има своја права. Или је можда Изетбеговић својом изјавом желео да неким деловима Србије да права и статус који они немају, ни по Уставу, ни по међународним законима, чиме је на најгрубљи начин прекршио Устав Србије - нагласио је Стефановић.

Он је оцијенио да је посебно скандалозно што се ово дешава на 26. годишњицу покушаја Алије Изетбеговића да својим присуством оснивачкој скупштини СДА Санџака фактички отпочне процес отцјепљења тог дијела Србије.

Министар за рад Србије Александар Вулин изјавио је да је Изетбеговић, поредећи Бањалуку и Нови Пазар, направио дипломатски скандал, али и показао своје праве политичке и људске намјере.

- Верујем да је време да и Вучић заузме далеко чвршћи став кад је у питању однос према Изетбеговићу и према свима који сматрају да српску пажњу и бригу за мир и стабилност у региону могу да тумаче као слабост и нешто што треба употребити против Србије - истакао је Вулин наводећи да је Бањалука административни центар међународно признатог ентитета насталог као посљедица Дејтонског споразума, док је Нови Пазар само један од градова у Србији.

Уцјена са ММФ-ом

Милорад Додик је рекао да чињеница да је писмо намјере, које треба бити упућено ММФ-у како би БиХ био одобрен кредит од 11, милијарду КМ, потписало шест од осам чланова Фискалног савјета БиХ говори о томе да је то уцјена.

- Европски пут не може да буде на фону тога да РС губи своју позицију - казао је Додик.

Премијер РС Жељка Цвијановић је нагласила да су предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и премијер ФБиХ Фадил Новалић беспотребно зауставили аранжман са ММФ-ом.

М. В. - А. Ј.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана