Izetbegović pravda nestanak Srba iz FBiH

Darko Momić
Izetbegović pravda nestanak Srba iz FBiH

Banjaluka - Predsjednik SDA Bakir Izetbegović prije dva dana je ponovo na najružniji način pokušao Srbima da nalijepi najružniju etiketu i da ih optuži da su odgovorni za svo zlo koje ih je snašlo u posljednjoj deceniji prošlog vijeka.

Prema mišljenju Izetbegovića koji je izjavio da su “Srbi zaratili i razišli se sa Slovencima, Hrvatima, Albancima, pravoslavnim Makedoncima, braćom Crnogorcima i svakim s kim su dijelili državu i životni prostor”, ispada da su Srbi sami sebi oduzeli građanska prava u Sloveniji i etnički se očistili iz Hrvatske, da su protjerivali sveštenike i zatvarali episkope Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i u Makedoniji, kao i da su palili i rušili svoje crkve i manastire na Kosovu.

Politikolog iz Banjaluke Vojislav Savić kaže da su antisrpske izjave i ispadi postali svakodnevica u našim i regionalnim medijima.

- To što je rekao Bakir Izetbegović skandalozno je na nekoliko nivoa i u potpunosti ignoriše činjenicu da su Srbi protjerani sa prostora gdje su živjeli vijekovima - od Sarajeva i Mostara, preko Krajine i Dalmacije, pa sve do Kosmeta - kaže Savić.

Prema njegovim riječima, na ovaj način se traži opravdanje za strahovite zločine i progon Srba iz FBiH, što je obrazac koji se koristi i na drugim mjestima.

- Protjeraš Srbe iz Sarajeva i onda kažeš - Srbi ne mogu da pronađu modus da žive sa nama. To je zaista glupost i bezobrazluk epskih razmjera, karakterističan za Bakira Izetbegovića - kaže Savić.

Istoričar Vuk Bačanović, koji je zbog vlastitog mišljenja bio primoran da napusti Sarajevo i živi na relaciji Mostar - Beograd, kaže da je riječ o klasičnom primjeru dnevno-političke retorike, koja pojednostavljuje istorijske procese.

- Izetbegovićeva tvrdnja bi bila ispravna da su svi osim Srba silno željeli i voljeli Jugoslaviju. Da je to tako bilo, oni se ne bi rastajali od Srba, već bi formirali neku jugoslovensku vojsku, koja bi porazila tog mitskog ekskluzivnog krivca za raspad zajedničke države - Srbe - kaže Bačanović.

On dodaje da je Jugoslavija odumrla iz više razloga, a jedan od njih su republički nacionalizmi, koji su poput tempiranih bombi uništili federaciju u vrijeme geopolitičkog loma, nastalog raspadom sovjetskog bloka.

- Što se tiče drugog dijela Izetbegovićeve izjave u kojoj se “nada da će Srbi nakon svih bolnih iskustava sa Bošnjacima ipak pronaći modus suživota”, smatram da treba dijeliti te nade, ali i nade da bošnjačka politika neće nastupati iz moralističke pozicije najveće žrtve, jer takva pozicija minira svaki oblik dijaloga i zdravog suživota - kaže Bačanović.

Promjene

 

Vuk Bačanović smatra da i srpska strana mora da promijeni jako puno stvari na putu dijaloga i suživota.

- Prije svega u promjeni paradigme svoga nacionalizma iz defanzivnog i zatvorenog u jedan otmeni, šarmantni nacionalizam, čija će meka moć, kao nekada u sebe inkorporisati mnoge okolne i različite identitete i naravno u sebe uključiti katarzu za ono što je u nedavnoj prošlosti, bez sumnje, bila politika mržnje prema Bošnjacima, odnosno muslimanima - kaže Bačanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana