Изетбеговић позвао Бошњаке на подвлачење линије и политику супротстављања

Танјуг
Изетбеговић позвао Бошњаке на подвлачење линије и политику супротстављања

Сарајево - Бошњачки члан Предсједништва БиХ И лидер СДА БиХ Бакир Изетбеговић сматра да је међународна заједница још 2006. почела да напушта Бошњаке поручивши им да они то морају да схвате, да подвуку линију и виде шта им је даље чинити.

Изетбеговић је, у Какњу на годишњици оснивања СДА у том граду, констатовао да је све то почело да се дешава од 2006.

Године када је, како је рекао, срушен "Априлски пакет". Тзв. Априлски пакет садржао је предлог одређених уставних промјена заснованих на Дејтонском споразуму, али је тадашњи члан Предсједништва БиХ Харис Силајџић одбио да га потпише због увјерења да он води у распад БиХ.

"Од тада нас је међународна заједница почела остављати саме и ми то треба да схватимо. Треба подвући линију и видјети шта нам је чинити", рекао је Изетбеговић и истакао да је у посљедњих десетак година уочљиво јачање антибосанских снага и покушаја постизања ратних циљева мирнодопским средствима.

Поручио је да ће прво бити нападнута истина и да ће доћи до, како је рекао, покушаја релативизације чињеница.

"Додик одликује ратне злочинце и шаље по њих авионе, а у Сребреници су на дан укопа жртава геноцида покушали нове провокације које смо спријечили. Врх ХДЗ-а редовно дочекује ратне злочинце и врши притисак на правосуђе да не процесуирају злочине", рекао је Изетбеговић.

Он је Бошњаке позвао на "политику супротстављања" јер, како је рекао, "ми бранимо своје интересе и интересе државе БиХ".

Навео је и да ће морати да тражи алтернативу ХДЗ-у јер умјесто договора са Бошњацима они, каже, разговарају са Додиком, којег сматра рушитељем БиХ.

"Поред овога, ту је и (лидер СББ Фахрудин) Радончић који је казао да је СДА платила да се убије српски сват с циљем отпочињања рата. И ево, Аваз почиње да оптужује Алију Изетбеговића, а тиме и све нас да смо криви за рат", рекао је Изетбеговић. Поручио је да Радончићу то никада неће опростити и да је лидер СББ, како је рекао, са њим завршио.

 "Свашта је говорио, али за Алији и Армију му не могу опростити", рекао је Изетбеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана