Izetbegović ponovo prijeti ratom, cilj destabilizacija BiH i regiona

RTRS
Izetbegović ponovo prijeti ratom, cilj destabilizacija BiH i regiona

Sarajevo - Bakir Izetbegović ponovo prijeti ratom! Drugi put u posljednjih pet dana. I to pred bivšim pripadnicima tzv. Armije BiH. Na ovakve poruke ponovo stiže osuda stranaka iz Srpske, ali i hrvatskih stranaka: cilj Izetbegovićeve ratno-huškačke retorike je destabilizacija BiH i regiona. U odbranu svog lidera stala je SDA, koja tvrdi da se protiv Izetbegovića vodi orkestrirani napad.

Umjesto da gasi požar koji je zapalio intervjuom za Dojče vele, Bakir Izetbegović, svakim sljedećim nastupom, čini se, ponovo je raspiruje. Nakon što je, kako tvrdi, njegova izjava pogrešno protumačena, Izetbegović je u Mostaru, na obilježavanju godišnjice osnivanja 4. Korpusa tzv. Armije BiH, opet poslao zapaljivu poruku - ako prijete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu BiH onda ću im ja danas odgovoriti, dobiće konflikt, dobiće rat. Od te izjave se nije ogradio, već se pozabavio sjednicom srpskog savjeta za nacionalnu bezbjednost. 

„Taj nacionalni Savjet trebao da zasjeda kada Dodik kaže da će pocijepati BiH jer time može uvući Srbiju i čitav region u probleme. Ipak kada se nagrađuju ratni zločinci, kada srbijanski predsjednik gospodin Nikolić prima ratne zločince, kada gospodin Nikolić izjavi da Bosna i Hercegovina na njegove oči nestaje“, rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, Bakir Izetbegović.

Nakon nekoliko posljednjih javnih istupa, Igor Žunić iz SNSD-a ne sumnja da je upravo Izetbegović taj koji prizivanjem rata, rasplamsava ratnohuškačku retoriku na ovim prostorima, pokazujući kako kod njega mržnja, posebno prema Republici Srpskoj i Srbima uopšte, nemaju granica“. Žunić je za Srnu izjavio da je u tu svrhu Izetbegović rekao da su Srbija i Hrvatska samo potpisnice Dejtona, a ne i njegovi garanti. 

„Prijetnje ratom i izazivanje stanja haosa, Bakir Izetbegović, kao klasični politički demon, vidi kao slamku spasa i opstanka na političkoj sceni na kojoj je doživio poraz iz koga ne može da se otrgne. Otuda i sijanje straha, netolerancije i dizanja tenzija. Nadam se da će, nakon upozorenja Srbije i Srpske, Izetbegović upozorenje dobiti i od međunarodne zajednice koja ne vodi dovoljno računa o opasnostima koju nosi njegova ratnohuškačka retorika“, kaže zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Igor Žunić.

Tom retorikom bavilo se i Predsjedništvo SDS-a. Oštro osuđuju sve Izetbegovićeve izjave. Predsjednik stranke Vukota Govedarica posebno se osvrnuo na nadu Bakira Izetbegovića da će BiH priznati samoproglašeno Kosovo, koja je kaže izazvala poluvanredno stanje. 

„Bilo kakva inicijativa kojom će se naći na dnevnom redu priznavanje Kosova i Metohije odmah u startu da kažemo da ne dolazi u obzir i mi ćemo braniti interes Srba sa obje strane Drine“, kaže predsjednik SDS-a, Vukota Govedarica.

Osuda i iz Hrvatskog narodnog sabora. Njihov Glavni odbor ocjenjuje da su Izetbegovićevi postupci ključni faktor nestabilnosti u regionu. Smatra da bošnjački član Predsjedništva svaki pokušaj rasprave o unutrašnjem uređenju BiH tumači kao agresiju i podjelu države.

„Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stepena ekstremizma. Izetbegović pokušava voditi politiku koja se temelji na doktrini Islamske deklaracije i zaključcima Organizacije islamske saradnje da BiH treba postati nezavisna država pod muslimanskim vođstvom,“navode iz HNS-a.

Sa ovim se sigurno neće složiti SDA, koji je na sjednici Glavnog odbora izjave lidera analizirao iz svog ugla. 

„Odbacujemo i sa indignacijom osuđujemo orkestrirani napad na SDA i njenog predsjednika Bakira Izetbegovića koji sa apsolutnim povodom provodi dio poltičara i medija iz Srbije i Republike Srpske“, rekao je predsjednik GO SDA Halid Genjac .

Na izjave Bakira Izetbegovića nije želio da se osvrće predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović jer smatra da bi sve što bi rekao moglo doliti ulje na vatru. To, dodaje, nikome ne treba. Bavimo se evropskim upitnikom, MAP-om, a izbornu kampanju ostavimo za sljedeću godinu, poručio je Čović nakon sastanka sa šefom delegacije EU Larsom-Gunarom Vigemarkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana