Izetbegović platio veteranima put u Hag

Željka Domazet
Izetbegović platio veteranima put u Hag

Sarajevo - Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, nakon što je iz budžetske rezerve platio put u Hag za dva bošnjačka udruženja koja su prisustvovala izricanju presude generalu Ratku Mladiću, ponovo je zavukao ruku u istu kasu i obezbijedio novac za demobilisane borce Armije RBiH da bi stigli na izricanje presude zvaničnicima nekadašnje Herceg-Bosne.

Izetbegović je odlukom od 19. novembra odobrio 5.000 maraka Jedinstvenoj organizaciji boraca „Unija veterana - demobilisanih boraca HNK“ iz Mostara za pomoć u organizovanju putovanja u Hag kako bi 29. novembra prisustvovali izricanju drugostepene presude šestorici političkih i vojnih funkcionera nekadašnje Herceg-Bosne. Izetbegović je time ponovio odluke donesene 3. novembra kojima je iz tekuće rezerve Savezu logoraša u BiH dao 3.000, a Udruženju „Žena - žrtva rata“ iz Sarajeva 1.800 maraka kao pomoć za organizovanje putovanja u Hag radi prisustvovanja izricanju prvostepene presude generalu Mladiću.

Zakon o finansiranju institucija BiH precizira da se novac iz tekuće rezerve može koristiti za finansiranje hitnih i vanrednih izdataka i programa koji nisu uvršćeni u budžet, finansiranje troškova međunarodnih sporova i arbitraža, novih institucija koje tokom fiskalne godine steknu status budžetskog korisnika i kao grant neprofitnim organizacijama. Odlazak udruženja u Hag ne spada ni u hitne ni i vanredne slučajeve, niti je to bilo kakav projekat, ali je Izetbegović za to u samo nekoliko dana dao skoro 10.000 maraka iz budžeta.

Šef Kluba HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nikola Lovrinović rekao je da nije prvi put da Izetbegović čini poteze koji su vrlo problematični i ne doprinose ničemu dobrom u BiH.

- Njemu je taj novac dat na raspolaganje kroz budžet i on ga koristi za šta misli da je najvažnije i očigledno je mislio da je to najvažnije u ovom trenutku. Da su nešto slično uradili hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović ili njegov kolega iz RS Mladen Ivanić, vjerovatno bi o tome brujala i negodovala cijela BiH - rekao je Lovrinović.

Delegat hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH Mario Karamatić iz HSS-a rekao je da je Izetbegovićev gest lijep.

- Na taj način je pokazao zločincima iz Armije RBiH gdje je trebalo da završe - rekao je Karamatić.

Izetbegović je iz budžetske rezerve i do sada finansirao niz aktivnosti koje ne samo da se ne uklapaju u zakonske okvire, već su i kontroverzne. Samo ove godine je u tri navrata dao ukupno 21.500 KM iz budžetske rezerve za memorijale posvećene njegovom ocu Aliji. Lani je za iste namjene iz istog izvora dao 8.000 KM.

Izetbegović je lani potrošio svih 120.000 KM, koje je imao na raspolaganju, uglavnom na bošnjačka udruženja proistekla iz proteklog rata i finansiranje antisrpskih projekata, mada kasu na nivou BiH puni i RS. Na te adrese otišlo je više od 53.000 maraka. Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti iz Sarajeva dobio je 20.000 za projekat „Muzej genocida - genocid nad Bošnjacima 1992/1995“ u okviru kojeg su izneseni falsifikovani podaci o žrtvama u proteklom ratu, a kontroverzni lingvista Dževad Jahić za osmi tom skandaloznog rječnika bosanskog jezika u kome su Srbi nazivani pogrdnim imenima 17.000 KM.

Sporni izdaci iz budžetske rezerve koje je odobrio Bakir Izetbegović

29.500 - memorijali Aliji Izetbegoviću

24.000 - projekat „Muzej genocida - genocid nad Bošnjacima 1992/1995“ u okviru kojeg su Srbija i Srbi optuženi za genocid u cijeloj BiH

17.000 - izdavanje rječnika Dževada Jahića u kome Srbe naziva pogrdnim imenima

5.000 - odlazak „Unije veterana - demobilisanih boraca HNK“ u Hag na izricanje presude Hrvatima

4.800 - odlazak članova dva bošnjačka udruženja u Hag na izricanje presude generalu Ratku Mladiću

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana