Изетбеговић платио ветеранима пут у Хаг

Жељка Домазет
Изетбеговић платио ветеранима пут у Хаг

Сарајево - Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, након што је из буџетске резерве платио пут у Хаг за два бошњачка удружења која су присуствовала изрицању пресуде генералу Ратку Младићу, поново је завукао руку у исту касу и обезбиједио новац за демобилисане борце Армије РБиХ да би стигли на изрицање пресуде званичницима некадашње Херцег-Босне.

Изетбеговић је одлуком од 19. новембра одобрио 5.000 марака Јединственој организацији бораца „Унија ветерана - демобилисаних бораца ХНК“ из Мостара за помоћ у организовању путовања у Хаг како би 29. новембра присуствовали изрицању другостепене пресуде шесторици политичких и војних функционера некадашње Херцег-Босне. Изетбеговић је тиме поновио одлуке донесене 3. новембра којима је из текуће резерве Савезу логораша у БиХ дао 3.000, а Удружењу „Жена - жртва рата“ из Сарајева 1.800 марака као помоћ за организовање путовања у Хаг ради присуствовања изрицању првостепене пресуде генералу Младићу.

Закон о финансирању институција БиХ прецизира да се новац из текуће резерве може користити за финансирање хитних и ванредних издатака и програма који нису увршћени у буџет, финансирање трошкова међународних спорова и арбитража, нових институција које током фискалне године стекну статус буџетског корисника и као грант непрофитним организацијама. Одлазак удружења у Хаг не спада ни у хитне ни и ванредне случајеве, нити је то било какав пројекат, али је Изетбеговић за то у само неколико дана дао скоро 10.000 марака из буџета.

Шеф Клуба ХДЗ-а БиХ у Представничком дому Парламента БиХ Никола Ловриновић рекао је да није први пут да Изетбеговић чини потезе који су врло проблематични и не доприносе ничему добром у БиХ.

- Њему је тај новац дат на располагање кроз буџет и он га користи за шта мисли да је најважније и очигледно је мислио да је то најважније у овом тренутку. Да су нешто слично урадили хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић или његов колега из РС Младен Иванић, вјероватно би о томе брујала и негодовала цијела БиХ - рекао је Ловриновић.

Делегат хрватског народа у Дому народа Парламента БиХ Марио Караматић из ХСС-а рекао је да је Изетбеговићев гест лијеп.

- На тај начин је показао злочинцима из Армије РБиХ гдје је требало да заврше - рекао је Караматић.

Изетбеговић је из буџетске резерве и до сада финансирао низ активности које не само да се не уклапају у законске оквире, већ су и контроверзне. Само ове године је у три наврата дао укупно 21.500 КМ из буџетске резерве за меморијале посвећене његовом оцу Алији. Лани је за исте намјене из истог извора дао 8.000 КМ.

Изетбеговић је лани потрошио свих 120.000 КМ, које је имао на располагању, углавном на бошњачка удружења проистекла из протеклог рата и финансирање антисрпских пројеката, мада касу на нивоу БиХ пуни и РС. На те адресе отишло је више од 53.000 марака. Институт за истраживање злочина против човјечности из Сарајева добио је 20.000 за пројекат „Музеј геноцида - геноцид над Бошњацима 1992/1995“ у оквиру којег су изнесени фалсификовани подаци о жртвама у протеклом рату, а контроверзни лингвиста Џевад Јахић за осми том скандалозног рјечника босанског језика у коме су Срби називани погрдним именима 17.000 КМ.

Спорни издаци из буџетске резерве које је одобрио Бакир Изетбеговић

29.500 - меморијали Алији Изетбеговићу

24.000 - пројекат „Музеј геноцида - геноцид над Бошњацима 1992/1995“ у оквиру којег су Србија и Срби оптужени за геноцид у цијелој БиХ

17.000 - издавање рјечника Џевада Јахића у коме Србе назива погрдним именима

5.000 - одлазак „Уније ветерана - демобилисаних бораца ХНК“ у Хаг на изрицање пресуде Хрватима

4.800 - одлазак чланова два бошњачка удружења у Хаг на изрицање пресуде генералу Ратку Младићу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана