Изетбеговић пали ватру

Жељка Домазет
Изетбеговић пали ватру

Сарајево - Бивши заступник БиХ пред Међународним судом правде у Хагу Сакиб Софтић идуће седмице ће том суду поднијети захтјев за ревизију тужбе БиХ против Србије за геноцид, саопштио је у петак бошњачки члан Предсједништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић.

Изетбеговић је рекао да је то општи став учесника савјетовања које је у петак одржано у Сарајеву и на којем је разматрана могућност подношења захтјева за ревизију тужбе.

Говорећи о новим доказима за тужбу, Изетбеговић је рекао да су они стизали сукцесивно, али да су кључни дошли током суђења Ратку Младићу из којег је видљиво да је више хиљада официра Војске Југославије учествовало у геноциду у БиХ као и да је Милошевићев режим логистички стајао иза геноцида.

Он је казао да ће покретање ревизије тужбе изазвати кризу у односима у БиХ и односима између БиХ и Србије, али не онакву каквом се пријетило претходних дана.

- Биће кризе али не онакве каквом нам се пријети јер тешке кризе се дешавају када се људима одузимају права. Овај захтјев не одузима ничије право. Ово право неоспорно припада жртвама. Они који покушавају да нас плаше кризама и покушавају нам одузети право које нам припада, право приступа суду, право на трагање за правдом и истином, свјесни су тога и знају да би исто поступили да су на нашем мјесту. Бошњаци, Срби и Хрвати су вијековима живјели измијешани и тако ће наставити, али само на истини, као на чврстом темељу, се може градити живот за добробит свих народа и рекао је Изетбеговић и додао да ће истину утврдити непристрасне, међународне судије.

Тим који је радио на прикупљању нових доказа за обнову спора са Србијом самоиницијативно је ангажовао Изетбеговић, рушећи тиме Устав и институције БиХ јер се томе противе друга два члана Предсједништва Младен Иванић и Драган Човић и комплетан политички врх РС. Тим је бројао двадесетак људи, а у јавност је процурило само то да су у њему Софтић, бивши преводилац УН-а у Сребреници Хасан Нухановић, те да је главни играч контроверзни историчар Смаил Чекић.

Софитћу је дат задатак да поднесе захтјев за ревизију иако му Предсједништво БиХ послије истека мандата није дало такво овлашћење због чега и нема мандат да то уради. И он и Изетбеговић, међутим, тврде да је и даље заступник БиХ и да може да поднесе захтјев.

- Предсједништво БиХ је одлуком од 4. октобра 2002. овластило Софтића и они који тврде другачије мораће то доказати правним аргументима - рекао је Изетбеговић и додао да ће се одазвати сједници Предсједништва на којој би се расправљало о ревизији ако је Иванић закаже.

Изетбеговић је на почетку уводног излагања на скупу предложио да се иде у ревизију, а такав исход је и прије почетка наговијестила предсједница Фондације "Правда за БиХ" Фадила Мемишевић.

- Намјера скупа је да пробосанске снаге саслушају презентацију експертског тима који је сачинио захтјев за ревизију и да се обаве консултације. Углавном је тај захтјев готов и захтјев за подношење ревизије пресуде иде сљедеће седмице - казала је Мемишевићева.

Исто је потврдио и лидер ДФ-а Жељко Комшић.

- Мислим да је Изетбеговић већ донио одлуку и овај састанак је једна врста покушаја да се расподијели терет одговорности те одлуке. Сматрам да се након тога отварају два питања. Треба политички одговорити на кризу која ће услиједити након тога у БиХ и у региону и ваљаће народу онда одговорити шта ако суд одбије тај захтјев - рекао је Комшић.

Скуп је одржан у организацији Фондације "Правда за БиХ" и Института за истраживање злочина против човјечности и међународног права, а под покровитељством Изетбеговића. Позив на скуп је добило 98 особа, а одазвала се половина међу којима су били и бројни бошњачки званичници и официри из ратног периода, те вјерски поглавари.

Политички аналитичар и предсједник Форума грађана Тузла Вехид Шехић каже да је ревизија осуђена на неуспјех.

- Поступак у име БиХ може покренути само Предсједништво, јер нико не може себи узимати за право да појединачно представља БиХ. Ако не буде сагласности Предсједништва, суд правде може одлучити да одбаци ревизију, јер су је поднијеле неовлаштене институције - истакао је Шехић.

Директор комуникација Међународног центра за транзицијску правду са сједиштем у Њујорку Рефик Хоџић сматра да се овим предметом бави на врло неодговоран и популистички начин и да је скоро немогуће да постоје нови докази. Занимљиво је да је чак и контроверзни професор сарајевског Факултета политичких наука Суад Куртћехајић, који се годинама залаже за укидање РС скептичан у вези с тим да ли постоје нови докази за подношење захтјева за ревизију и да ли су они довољно јаки.

Амбасада Русије

Амбасада Русије у БиХ саопштила је да иницијатива о покретању ревизије може имати најозбиљније посљедице по стабилност, политичку слогу и међуетнички дијалог у БиХ, њен социјални мир и економски развој и стање у региону.

- Суд је већ донио одлуку у овом поступку, а поновно активирање тужбе је једнострани потез који нема подршку свих народа и институција - навела је руска амбасада.

Антидејтон група

Испред зграде Вијећнице у петак је била неколицина младића који су развили транспарент на којем пише "Обавезно Србију казнити". На транспаренту је у потпису пароле стајало "Антидејтон група", а ријеч је о неформалној организацији која је лани у Сарајеву поставила скандалозну инсталацију на којој је РС приказана као гробница.

Чубриловић: Један у низу неразумних корака Бакира Изетбеговића

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић сматра да најава бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да ће сљедеће седмице бити поднесен захтјев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид представља још један у низу неразумних Изетбеговићевих корака у посљедње вријеме.
"У оваквој ситуацији, каква је у БиХ, ићи са још једном ситуацијом која не доприноси никаквом смирењу унутар БиХ и свађати се са сусједима, потпуно је неразумно са позиције на којој се налази Бакир Изетбеговић", рекао је Чубриловић Срни.

Он је закључио да је Изетбеговић имао много шанси да рјешава проблеме БиХ са позиције члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ, а не да, користећи прошлост, гура народ у још веће проблеме", додао је Чубриловић.

На питање да ли се ускоро може очекивати да буде одржана посебна сједница Народне скупштине Републике Српске у вези са подношењем захтјева за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид, Чубриловић је рекао да у парламент Српске још није стигао такав захтјев.

"Ми немамо никакав захтјев, да ли ће доћи, с обзиром на новонасталу ситуацију до неког захтјева или неког рјешења око тога, биће познато у наредних неколико дана", закључио је Чубриловић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана