Изетбеговић оптужио Иванића и Црнатка за неовлаштено дјеловање

Срна
Изетбеговић оптужио Иванића и Црнатка за неовлаштено дјеловање

Сарајево - Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић тврди да предсједавајући ове институције Младен Иванић и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак нису овлаштени да комуницирају са Међународним судом правде у Хагу без одлуке Предсједништва БиХ.


Поводом јучерашње најаве Иванића да намјерава да напише ново писмо Међународном суду правде у Хагу у којем га обавјештава да одлука о покретању ревизије пресуде против Србије није одлука БиХ, Изетбеговић наводи да Предсједништво БиХ није овластило Иванића да обавља било какву комуникацију са овим судом.

"Свако писмо господина Иванића Међународном суду правде, за чије упућивање није овлаштен одлуком Предсједништва БиХ, не представља нити може представљати службени став Предсједништва БиХ, већ искључиво његов лични став", наводи Изетбеговић у саопштењу.

Он сматра да ће такав поступак Иванића представљати "неуставно и ванинституционално дјеловање, односно директно кршење Устава БиХ и Пословника о раду Предсједништва БиХ и злоупотребу положаја предсједавајућег" ове институције.

Изетбеговић упозорава да Министарство иностранх послова и Амбасада БиХ у Хагу не смију Међународном суду правде достављати било каква писма Иванића за чије упућивање није овлаштен одлуком Предсједништва БиХ, јер би то, како тврди, представљало злоупотребу ове двије институција.

Поводом писма које је Црнадак упутио Регистрару Међународног суда правде у Хагу, Изетбеговић је навео да га Предсједништво БиХ ниједном својом одлуком није овластило да у својству министра иностраних послова и у име БиХ обавља било какву кореспонденцију са овим судом, те да Амбасада БиХ у Хагу не може, нити смије да Регистрару доставити његово писмо које је примила 14. фебруара.

Изетбеговић је подсјетио да коресподенцију коју је Црнадак имао са амбасадором БиХ у Холандији Мирсадом Чолаковић, којој је упутио инструкцију да, у одсуству законите одлуке надлежног органа БиХ, не може да предузима било какве радње када је ријеч о подношењу апликације за ревизију пресуде, те допис да његово писму достави Регистрару суда у Хагу.

"Инструкција којом је министар Црнадак наложио амбасадору БиХ у Холандији да Регистрару суда достави његово писмо, за чије упућивање није био овлаштен одлуком Предсједништва БиХ, представља тешку злоупотребу положаја министра иностраних послова и Амбасаде БиХ у Хагу с циљем давања званичног државног карактера неовлаштеној кореспонденцији са Међународним судом правде која не представља званични став БиХ", оцијенио је Изетбеговић.

Он је наводи да амбасадори БиХ за свој рад одговарају Предсједништву БиХ и да не смију да предузму неку радњу по инструкцију министра иностраних послова уколико је за њу неопходна одлука или овлаштење Предсједништва БиХ.

"Уколико је Црнадак неким ждругим каналимаж доставио Регистрару Међународног суда правде своје неовлаштено писмо, он је у том случају предузео радњу која представља неуставно и ванинституционално дјеловање, односно кршење Устава БиХ и злоупотребу положаја министра иностраних послова БиХ", наводи Изетбеговић и додаје да такво писмо не представља званичан став БиХ.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић најавио је подношење захтјева за ревизију пресуде Међународног суда правде у Хагу по тужби БиХ против Србије из 2007. године, уз противљење представника друга два конститутивна народа у БиХ.

О овој иницијативи Изетбеговића није расправљала ниједна институција БиХ.

Највиши званичници Републике Српске и српски представници у институцијама БиХ раније су упозорили да је покретање процеса ревизије неуставно и неприхватљиво.

Рок за подношење захтјева за ревизију пресуде истиче 26. фебруара.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана