Izetbegović očev lik i djelo slavi novcem iz budžetske rezerve

Goran Maunaga
Izetbegović očev lik i djelo slavi novcem iz budžetske rezerve

Sarajevo - Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović samo ove godine tri puta je dao novac iz budžetske rezerve za razne memorijale posvećene njegovom ocu Aliji Izetbegoviću, koji je bio osnivač SDA i prvi predsjednik Predsjedništva RBiH.

Izetbegović je za te namjene ove godine izdvojio 21.500 maraka iz budžetske rezerve koju članovi Predsjedništva troše po svom nahođenju bez bilo kakvih kriterijuma. Lani je za iste namjene iz rezerve dao 8.000 KM, što znači da je, otkako članovi Predsjedništva imaju pravo da raspoređuju dio tog novca prema sopstvenim nahođenju, za uspomenu na svoga oca razdijelio gotovo 30.000 maraka narodnog novca, čiji ravnopravan dio pripada i Srpskoj, u kojoj je Alija Izetbegović jedan od najnegativnijih likova bliže istorije.

Izetbegović je najveći pojedinačni iznos odobrio u avgustu kada je Muzeju "Alija Izetbegović" uplaćeno 15.000 maraka za simpozijum pod nazivom "Srednji put u religiji, kulturi i politici: misao ravnoteže i umjerenosti u djelu Alije Izetbegovića". Tom muzeju Izetbegović je i prošle godine odobrio 5.000 maraka za štampanje knjige.

Konjičkom klubu "Jedinstvo" iz Bihaća bošnjački član Predsjedništva je takođe u avgustu odobrio 5.000 KM kao podršku u organizaciji konjičkih trka "14. memorijal Alija Izetbegović" u Bihaću. Najnoviji slučaj je Izetbegovićevo poklanjanje 1.500 KM iz rezerve Rekreativno-biciklističkom klubu "Japod" iz Bihaća za organizaciju "4. biciklističkog maratona Alija Izetbegović". Lani je ovaj klub za maraton od Izetbegovića dobio 3.000 KM.

Zakon o finansiranju institucija BiH precizira da se novac iz tekuće rezerve može koristiti za finansiranje hitnih i vanrednih izdataka i programa koji nisu uvršćeni u budžet, finansiranje troškova međunarodnih sporova i arbitraža, novih institucija BiH koje tokom fiskalne godine steknu status budžetskog korisnika, te kao grantovi neprofitnim organizacijama.

Član Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH Lazar Prodanović kaže da je Izetbegovićeva rastrošnost na udruženja i klubove koji nose naziv njegovog oca veoma loša poruka javnosti.

- Ne može porodična veza člana Predsjedništva BiH biti motiv za izdvajanje novca iz budžetske rezerve za takve namjene. Zamislite šta bi bilo kada bi to radio svaki član Predsjedništva. Nije sporno da podrži te manifestacije, ali Izetbegović treba da to čini svojim novcem - kaže Prodanović.

Naglašava da zvaničnici i visokopozicionirani funkcioneri ne bi uopšte smjeli da finansiranjem javnim novcem učestvuju u obilježavanju dana ili imena samo jedne ličnosti, pogotovo kada se radi o familijarnoj vezi, te da o tome treba dobro voditi računa.

Članovi Predsjedništva i predsjedavajući Savjeta ministara i njegova dva zamjenika u prvom kvartalu ove godine su iz tekuće budžetske rezerve odobrili 117.000 od planiranih 3,30 miliona KM za ovu godinu.

Sporni troškovi

Bakir Izetbegović je u januaru bio pokrovitelj projekta "Genocid nad Bošnjacima 1992-1995. izvršen u svrhu podjele RBiH i stvaranja velike Srbije" u okviru kojeg je plasiran niz neistina i iz budžetske rezerve izdvojio 20.000 maraka.

Lani je iz budžetske rezerve dao 17.000 KM autoru skandaloznog "Rječnika bosanskog jezika" Dževadu Jahiću, koji je u tom rječniku iznio najcrnje uvrede na račun Srba. Izetbegović je prošle godine iz budžetske rezerve uplatio i 3.000 maraka na račun Udruženja za zaštitu tekovina borbe za BiH. Sarajevski mediji objavili su da je na čelu tog udruženja "propagandni general Bakira i Sebije Izetbegović Mustafa Polutak".

Novac koji je iz budžetske rezerve podijelio Bakir Izetbegović

2017. godina

- 15.000 - Muzej "Alija Izetbegović"

- 5.000 - Konjički klub "Jedinstvo" za organizaciju konjičkih trka "14. memorijal Alija Izetbegović"

- 1.500 - Biciklistički klub "Japod" iz Bihaća za organizaciju maratona posvećenog Aliji Izetbegoviću

2016. godina

- 5.000 - Muzej "Alija Izetbegović"

- 3.000 - Biciklistički klub "Japod" iz Bihaća za organizaciju maratona posvećenog Aliji Izetbegoviću

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana