Изетбеговић о иницијативи за промјену назива Српске: Само сам упалио свјетло

VOA
Изетбеговић о иницијативи за промјену назива Српске: Само сам упалио свјетло

САРАЈЕВО - Предсједник Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић у интервју за Глас Америке коментарисао је односе те странке са Бх. блоком, ХДЗ-ом и СНСД-ом, политичку ситуацију у земљи, али и могуће сценарије у БиХ и региону ако Србија призна независност Косова.

“Само сам упалио свјетло...”

Коментаришући најаву иницијативе за преиспитивање имена Република Српска, каже да је он само “упалио свјетло и прозвао одговорне за кризу која је већ постојала”.

Бивши члан Предсједништва БиХ је дао своје мишљење и о могућем исходу на релацији Београд - Приштина, али и односу БиХ и Косова.

“Једина веза између Косова и БиХ је што је иста страна направила насиље над Албанцима на Косову и у БиХ над Бошњацима. На то не можемо шутити и треба подсјетити на ту ствар када се крену повлачити паралеле. Ставили су људе на возове на Косову и покушали да га испразне. Знамо шта је било у Босни и шта је кулминирало геноцидом. То није стварање криза и започињање нових свађа. Проблем почињу они, поново из Београда”, мишљења је Изетбеговић.

Он сматра да ће се, у случају да Србија призна независност Косова, сви радари окренути према БиХ.

“Пропагандом ће се урадити све да се ублаже ефекти који ће имати на србијанско друштво. То ће бити проблем у Србији ако се деси, а не знам хоће ли. Биће бура, галама и апетити према БиХ, а притисак ће бити подржан и из Бањалуке. Испробават ће се реакције међународне заједнице, као амортизер, па ће се одлучивати за нове кораке или ће се стати. Мислим да се неће усудити, заиста, да крену у том смјеру. Покушати завршити Караџићев пројекат који је кулминирао геноцидом, не бих рекао да ће се то усудити”, закључио је Изетбеговић.

На питање зашто СДА нема подршку грађанске снаге Бх. блока и како су ХДЗ и СНСД природни партнери његове странке, Изетбеговић је казао да је СДА, ХДЗ-у и СНСД-у народ дао повјерење и велики број гласова.

“Без ХДЗ-а не можете ништа у овој држави промијенити. Можете се правити да не видите ту чињеницу. СНСД је добио позиције вољом народа, без њих скоро да не можете ниста. СДА је побједничка странка. То троје игнорисати, казати да нећете са те три странке је правит се да не видите стварност. Политика је умијеће могућег. 90 посто начелника у држави је из те три странке, 70-80 посто посланичких руку је из тих странака...”, рекао је Изетбеговић.

Лидер СДА истиче да је потребно преузети одговорност и да је очекивао сарадњу с Бх. блоком.

“У овој земљи СДА и мање странке које су произашле из СДА и Бх. блок 99 посто желе исто. Исто радимо, имамо исте принципе и исте намјере у односу на народе у БиХ и на развој демократије. Чудила ме од првог момента та њихова реакција. И након избора су наставили на дисквалификацијама, неистинама, на острашћеним нападима на СДА. То је једна политичка аутоимуна болест”, рекао је Изетбеговић.

Ко је кочничар, а ко мотор?

Он сматра да једна страна патриотског блока почиње да изједа другу страну.

“Прво се покушало избацити СДА, а затим је услиједило искључивање себе из борбе за БиХ. СДА ће окупити странке које су произашле из ње, имамо исте циљеве. Нека ривалства су нас раздвојила, али наставит ћемо с њима”, поручио је Изетбеговић.

“Све треба посматрати у историјском оквиру. Ову земљу су хтјели да подијеле и покидају. Ми смо били политичка снага да се то не деси. Ми смо пристали да се доведе надвласт у БиХ, предали смо своју власт, предали је Високом представнику који ће једног дана да скине с аеродрома име Алије Изетбеговића и нас понижава, све да би земља ишла напријед. Ми смо упорно радили да се усвоје неке реформе, да се иде правим смјером уз огромне отпоре, нажалост и странака које чине Бх. блок. Сјетите се Закона о раду, ПИО-у, акцизама. На томе се распао клуб СДА. Ниста није поскупило, а имамо милијарду КМ и можемо почети градити аутопут”, казао је Изетбеговић.

Он је рекао да је у БиХ већа просјечна плата него у Србији и да стање није толико лоше како се представља.

“Није то добро, али није ни лоше како се прави перцепција. Погледајте ко је кочничар, а ко је мотор свега. Оптужити нас да нисмо довољно урадили, да смо могли више... Па нека изволе, нека уђу с нама, зашто кукавички бјеже од одговорности? Зашто гасе један мотор који треба да вуче земљу напријед? Ми ћемо остати, борити се за земљу како знамо и умијемо”, поручио је први човјек СДА.

Изетбеговић је најавио масовну изградњу инфраструктуре, десетине хиљада нових радних мјеста и убрзане реформске процесе у мандату који слиједи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана