Izetbegović izrežirao kandidaturu Džaferovića

Željka Domazet
Izetbegović izrežirao kandidaturu Džaferovića

Sarajevo - SDA je suočena sa potresima zbog procesa izbora kandidata za člana Predsjedništva BiH i potvrde spekulacija da ga je izrežirao lider stranke Bakir Izetbegović kako bi bio nominovan njemu izuzetno odani Šefik Džaferović i eliminisan Denis Zvizdić.

Taj scenario dobio je uporište nakon što je Zvizdić odustao od kandidature jer je odbijen njegov prijedlog da odluka bude donesena aklamacijom, a ne tajnim glasanjem i zbog toga što je u trci bila i Izetbegovićeva supruga Sebija. Nekoliko dana nakon što je nestala prijetnja od Zvizdića, čije se dominacije plaši lider stranke jer ga ne može u potpunosti kontrolisati, povukla se i Izetbegovićeva.

Uoči konačne odluke u igri su ostali Džaferović i Safet Softić. Upućeni u dešavanja u najjačoj bošnjačkoj stranci ističu da će do Konvencije SDA odustati i Softić, što znači da će Džaferović ostati jedini kandidat i da će biti izabran aklamacijom.

Softić kaže da je sve vrijeme bilo mnogo špekulacija različitih oblika.

- Neću odustati od kandidature za člana Predsjedništva BiH i sada je stanje takvo. Do subote se svašta može desiti, ali pri sadašnjim stavovima neću odustati - rekao je Softić.

Komentarišući povlačenje Zvizdića i Izetbegovićeve, Softić je kazao da vjeruje da oni imaju svoje razloge za to i da nije stvar režiranja procesa.

- Neko u ovoj utrci izdrži do kraja, a neko ne može. Sve je to duh političke borbe, pa i borbe u stranci. Da ne očekujem podršku ne bih ni prihvatio kandidaturu, ali kakav god ishod glasanja bude to ću prihvatiti. Najvažnije je da na kraju ne utonemo u jednoumlje i da bude izabran kandidat za koga stranka smatra da će pobijediti u trci za člana Predsjedništva BiH - rekao je Softić.

Džaferović nije želio da komentariše odluku Izetbegovićeve da odustane, niti spekulacije i krajnjem raspletu.

- Ne želim da komentarišem odluke mojih kolega. Sve će biti jasno na konvenciji gdje će odluka biti donesena tajnim glasanjem - rekao je Džaferović.

Potpredsjednik SDA Edin Ramić kritikovao je činjenicu da su u trci ostali samo Džaferović i Softić.

- I tako, odustala je Sebija Izetbegović kao uspješan menadžer Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, odustao je i Denis Zvizdić kao uspješan predsjedavajući Savjeta ministara BiH. Ostali su oni koji ne odustaju, koji stolicu ne daju nikome i ni za šta, osim za drugu stolicu. Od njih takvih upornih ćemo izabrati jednog, ili nećemo. Možda mi u stranci i hoćemo, ne znam kako će narod izabrati, na to zaboravljamo - napisao je Ramić na društvenim mrežama.

Konvencija SDA na kojoj će biti donesena odluka zakazana je za 26. maj.

Kazaz: Ko god da bude čeka ga poraz

Politički analitičar i profesor iz Sarajeva Enver Kazaz kaže da je politika Bakira Izetbegovića potpuno propala i da je sasvim svejedno ko će biti kandidat za člana Predsjedništva BiH iz SDA.

- Taj kandidat može računati samo na poraz na izborima. Puno se priča o tome da je SDA podijeljena. Ja smatram da SDA nije podijeljena nakon što su iz stranke izašli ljudi koji se nisu slagali sa Izetbegovićevom politikom. U ovoj stranci su ostali poslušnici, snishodljivci i oni koji bezuslovno uskraćujući sebi svaki mogući lični integritet podržavaju dinastiju Izetbegovića - rekao je Kazaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana