Изетбеговић изрежирао кандидатуру Џаферовића

Жељка Домазет
Изетбеговић изрежирао кандидатуру Џаферовића

Сарајево - СДА је суочена са потресима због процеса избора кандидата за члана Предсједништва БиХ и потврде спекулација да га је изрежирао лидер странке Бакир Изетбеговић како би био номинован њему изузетно одани Шефик Џаферовић и елиминисан Денис Звиздић.

Тај сценарио добио је упориште након што је Звиздић одустао од кандидатуре јер је одбијен његов приједлог да одлука буде донесена акламацијом, а не тајним гласањем и због тога што је у трци била и Изетбеговићева супруга Себија. Неколико дана након што је нестала пријетња од Звиздића, чије се доминације плаши лидер странке јер га не може у потпуности контролисати, повукла се и Изетбеговићева.

Уочи коначне одлуке у игри су остали Џаферовић и Сафет Софтић. Упућени у дешавања у најјачој бошњачкој странци истичу да ће до Конвенције СДА одустати и Софтић, што значи да ће Џаферовић остати једини кандидат и да ће бити изабран акламацијом.

Софтић каже да је све вријеме било много шпекулација различитих облика.

- Нећу одустати од кандидатуре за члана Предсједништва БиХ и сада је стање такво. До суботе се свашта може десити, али при садашњим ставовима нећу одустати - рекао је Софтић.

Коментаришући повлачење Звиздића и Изетбеговићеве, Софтић је казао да вјерује да они имају своје разлоге за то и да није ствар режирања процеса.

- Неко у овој утрци издржи до краја, а неко не може. Све је то дух политичке борбе, па и борбе у странци. Да не очекујем подршку не бих ни прихватио кандидатуру, али какав год исход гласања буде то ћу прихватити. Најважније је да на крају не утонемо у једноумље и да буде изабран кандидат за кога странка сматра да ће побиједити у трци за члана Предсједништва БиХ - рекао је Софтић.

Џаферовић није желио да коментарише одлуку Изетбеговићеве да одустане, нити спекулације и крајњем расплету.

- Не желим да коментаришем одлуке мојих колега. Све ће бити јасно на конвенцији гдје ће одлука бити донесена тајним гласањем - рекао је Џаферовић.

Потпредсједник СДА Един Рамић критиковао је чињеницу да су у трци остали само Џаферовић и Софтић.

- И тако, одустала је Себија Изетбеговић као успјешан менаџер Клиничког центра Универзитета у Сарајеву, одустао је и Денис Звиздић као успјешан предсједавајући Савјета министара БиХ. Остали су они који не одустају, који столицу не дају никоме и ни за шта, осим за другу столицу. Од њих таквих упорних ћемо изабрати једног, или нећемо. Можда ми у странци и хоћемо, не знам како ће народ изабрати, на то заборављамо - написао је Рамић на друштвеним мрежама.

Конвенција СДА на којој ће бити донесена одлука заказана је за 26. мај.

Казаз: Ко год да буде чека га пораз

Политички аналитичар и професор из Сарајева Енвер Казаз каже да је политика Бакира Изетбеговића потпуно пропала и да је сасвим свеједно ко ће бити кандидат за члана Предсједништва БиХ из СДА.

- Тај кандидат може рачунати само на пораз на изборима. Пуно се прича о томе да је СДА подијељена. Ја сматрам да СДА није подијељена након што су из странке изашли људи који се нису слагали са Изетбеговићевом политиком. У овој странци су остали послушници, снисходљивци и они који безусловно ускраћујући себи сваки могући лични интегритет подржавају династију Изетбеговића - рекао је Казаз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана