Изетбеговић изазвао скандал вријеђајући РС

Жељка Домазет
Изетбеговић изазвао скандал вријеђајући РС

Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изазвао је јуче скандал на крају састанка регионалних лидера у Сарајеву оптуживши РС и Бањалуку за прогон Бошњака и Хрвата у протеклом рату.

Изетбеговић је злоупотријебио завршну конференцију за новинаре након састанка највиших званичника земаља региона у оквиру процеса "Брдо-Бриони". Иако му није било упућено питање, он је стао у одбрану бискупа бањалучког Фрање Комарице, који је недавно Бањалуку упоредио са Блајбургом, гдје је скоро служио мису фашистима које су побили партизани.

Изетбеговићеве увреде

- Не знам да ли је дао право поређење Бањалуке и Блајбурга, али су Хрвати и Бошњаци системски одстрањени из Бањалуке. Бањалука није била опкољен град попут Сарајева, него слободан. Из ње је држава систематски одстранила Хрвате и Бошњаке. Парадржавна творевина је током рата систематски срушила 16 џамија. Нико не помиње оне који су то системски радили. Сада је проблем што је нешто рекао Комарица и он треба некоме да се извини. Мене би занимало шта о томе имају рећи људи који су то урадили и да нађу прави назив за то. Ако не Блајбург, онда неки други - казао је Изетбеговић.

Скандалозне тврдње Изетбеговић је изнио на крају скупа, чији је циљ јачање регионалне сарадње и подстицање политичког дијалога региона и ЕУ. Само петнаестак минута прије тога говорио је да прошлост треба оставити по страни и окренути се будућности, што свједочи колико је тај став био искрен.

Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић рекао је да Изетбеговићев иступ руши било какво међусобно повјерење у БиХ.

- Изетбеговић је поступио потпуно супротно нормалном и уобичајеном начину функционисања институција БиХ. Он може да изнесе свој став, али не на званичном састанку на коме се износе ставови у име БиХ. Апсолутно непотребно, непримјерено и неваспитано је одговарати на питања која нису упућена њему. Ово је типичан примјер злоупотребе позиције предсједавајућег Предсједништва БиХ, што је само наставак осионог и надменог понашања које је почело објављивањем одлуке о попису у БиХ - рекао је Иванић.

Он је истакао да је ово једна од ствари које се догађају у посљедње вријеме у којима једна политичка концепција, прије свега бошњачка, сматра да има право на БиХ.

- Нема од тога ништа. Не треба да чуде моји сљедећи потези, нећу да говорим какви ће бити и они ће јасно показати да БиХ није само оно што мисли Изетбеговић и да он нема право да на оваквим скуповима износи своје ставове који су потпуно непримјерени и за сваку осуду - рекао је Иванић.

Он је казао да Изетбеговић оваквим приступом дефинитивно руши повјерење, а поготово када се узме у обзир начин на који је донесена одлука о попису становништва, која је била прво прегласавање српских представника од формирања овог Савјета министра БиХ.

- Увјеравам вас да ће бити и посљедње и да ће и ово што се десило са преглсавањем имати негативне посљедице за оне који су били увјерени да ће прегласавањем обезбиједити неку промјену БиХ. Од тога нема ништа - поручио је Иванић.

Предсједник РС Милорад Додик изјавио је да је Изетбеговићев иступ још један у низу доказа да је на сцени злоупотреба институција на нивоу БиХ, одакле се пласирају искључиво бошњачки ставови.

- То није никакав инцидент, јер он у континуитету даје изјаве на фону онога што је у Исламској декларацији записао његов отац и за шта се борио, а борио се против равноправности и останка Срба у БиХ. То исто данас, другим средствима, ради Бакир Изетбеговић - казао је Додик и додао да у прилог злоупотреби иде и чињеница да је скупу присуствовао и самозвани косовски премијер Хашим Тачи иако БиХ није признала Косово.

Николићева званична посјета

Прије него што је изазвао скандал Изетбеговић је, износећи закључке састанка лидера региона, рекао да без стабилности нема напретка у југоисточној Европи.

- Вријеме је да превазиђемо разлике и да прошлост оставимо по страни, јер је не можемо промијенити, а да креирамо бољу будућност. Земље региона повјерење могу градити властитим напорима, али морају да изађу из погрешних шаблона - рекао је Изетбеговић и додао да су се учесници обавезали да ће градити повјерење и разумијевање, искрено подржавати напоре за интеграцију региона у ЕУ, рјешавати отворена питања и уздржати се од реторике која доводи до нестабилности.

Предсједник Србије Томислав Николић исказао је задовољство усаглашеним ставовима након дводневног самита, али је поручио да Србија не намјерава приступати било каквом војном савезу алудирајући на НАТО. Он је казао да је Србија замјерила Хрватској на реакцији у вези са отварањем поглавља у преговорима са ЕУ истичући да је користила прилику да уцјењује Србију. Предсједник Србије, који је први пут боравио у Сарајеву од када је на тој функцији, казао је да је увијек вољан да дође у званичну посјету БиХ.

- Дефинитивно долазим на јесен у посету БиХ. Доћи ћу са радошћу и то би могло да значи да су односи између БиХ и Србије у реду, као што и јесу, међутим, Србија ће увек бринути о интересима РС - казао је Николић.

Поручио је да се никада није плашио доласка у БиХ, али да из објективних разлога до сада није дошао у званичну посјету иако је била више пута планирана.

- Никада се нисам плашио доласка, не сумњам у своју безбедност, али једноставно до сада је било много препрека. Надам се да се нигдје у свету, а не овде код нас, неће десити када вам у посету дође председник Владе пријатељске државе да доживи такво нешто као што је доживио Александар Вучић. То је за нас био шок. Ми смо из тога изашли не кварећи односе са БиХ и пребацујући то на групу екстремиста, али то никада није оправдање за земљу домаћина да се уваженом госту тако нешто деси. То у нашем народу није забележно, а не знам како се други према томе понашају - рекао је Николић.

На маргинама скупа одржан је низ билатералних сусрета. Домаћини састанка били су чланови Предсједништва БиХ, а осим Николића, Грабар-Китаровић и Пахора учествовали су и предсједници Црне Горе Филип Вујановић и Албаније Буџар Нишани, док је почасни гост био предсједник Италије Серђо Матарела. Наредне године састанак у оквиру "Брдо-Бриони" процеса биће одржан у Македонији.

Срушио се пано

Док су домаћини дочекивали госте, пано на улазу у зграду институција БиХ се срушио, али је обезбјеђење брзо реаговало. Пано се срушио након уласка Томислава Николића, а био је постављен тик уз домаћине, али приликом пада није повриједио никога од њих.

Бизнис форум

Састанку лидера претходио је самит 100 бизнис лидера југоисточне Европе. На том скупу је закључено да је неопходно повезивање у региону и убрзано рјешавање проблема, те већи притисак бизниса на политику с циљем напретка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана