Изетбеговић: Затражено реаговање OHR-а, тужилаштва и PIC-а

Срна
Изетбеговић: Затражено реаговање OHR-а, тужилаштва и PIC-а

Сарајево - Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је данас у Сарајеву да је од OHR-а, Тужилаштва БиХ и Управног одбора Савјета за спровођење мира /PIC/ затражио санкционисање предсједника Републике Српске Милорада Додика због изјаве дате у Братунцу 7. јула.

Изетбеговић је на конференцији за новинаре у Сарајеву рекао да је упутио писмо OHR-у, Тужилаштву БиХ и члановима Управног одбора PIC-а у којем тражи реаговање на, како је рекао, најопаснију изјаву предсједника Републике Српске од Дејтонског споразума до данас.

"Овом изјавом се Додик најдиректније упустио у противуставно и антидејтонско дјеловање починивши кривично дјело описано у одредбама Кривичног закона. С обзиром да није било очекиване реакције Тужилаштва БиХ и OHR-а, обратио сам се тим институцијама, као и чланицама PIC-а у којем сам затражио да реагују и санкционишу такво понашање предсједника Републике Српске", навео је Изетбеговић.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ тврди да је у току и кампања фабриковања тобожњег националног сукоба и незаконитог рада Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ како би се извршио притисак с циљем уплитања у кадровску политику и рад Агенције.

"Уставни суд БиХ, правосуђе и ОБА очигледно стоје на путу остварења политичких, али и личних криминалних циљева и послова високопозиционираних политичара. Удар на Уставни суд, национални састав ВСТС-а и ОБА дио је истог плана слабљења БиХ којем ћемо се одлучно супротставити свим демократским механизмима", рекао је он.

Изетбеговић је најавио да ће јавно објавити информације о процесима којима се настоји утицати на кадровску политику у ОБА, додајући да не види ништа спорно у именовању Османа Мехмедагића за директора обе агенције.

"Сви директори су постављени на тај начин, и Сипе и Граничне полиције. Друго су директори и министри, али ја говорим о структури инспектора", рекао је Изетбеговић, додајући да ће се залагати за деполитизацију свих обавјештајних агенција и правосуђа у БиХ.

На новинарско питање како, с обзиром на нарушене односе са предсједником СНСД-а Милорадом Додиком и лидером ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем, има намјеру да омогући напредак земље на европском путу, Изетбеговић је навео да ће то ићи тешко, али да са свим проблемима прогреса има.

Он се осврнуо и на пријетње смрћу које су припадници терористичке организације "Исламска држава" упутили поглавару Исламске заједнице у БиХ Хусеину Кавазовићу, муфтијама и имамима које су упутили "индоктринисани припадници 'Исламске државе' који су поријеклом из БиХ".

"Структура Исламске заједнице БиХ је одувијек била брана насртајима на ислам, његов опстанак и исправно тумачење вјере. Имами су прогоњени и затварани у времену атеистичког режима", рекао је Изетбеговић.

Он сматра да је Исламска заједница БиХ прва на мети екстремиста јер има капацитет да се одупре изазовима екстремизма и погрешног тумачења ислама, позивајући надлежне безбједносне институције да те пријетње не потцјењују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана