Изетбеговић: У Мостар нисам отишао због Радончића и Додика, није било сврхе

klix.ba
Изетбеговић: У Мостар нисам отишао због Радончића и Додика, није било сврхе

Сарајево: Члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић казао је у интервјуу за БХТ1 како није отишао на радни ручак у Мостар због изјава Фахрудина Радончића и Милорада Додика. Нагласио је како спремна сарађивати, али је процијенио да нема сврхе.

"Атмосфера није ваљано припремљена. Тражио сам од Човића да контактира Радончића како би се релаксирали односи, да се амортизује однос између СББ-а и СДА, али синоћње Радончићеве изјаве су заковале нејасан однос. Могли смо послати поруку смирења, помирења, бољег односа и с Додиком и Радончићем, али то овако не иде", рекао је Изетбеговић.

Предсједнику Републике Српске Милораду Додику замјерио је јер је, како каже, говорио да су повратници муслимани окупирали Дрину. Сматра да је то врло штетна порука, али да је у интересу свих у Босни и Херцеговини спреман разговарати и са Додиком, уколико буде постојала добра воља са друге стране.

На питање због чега БиХ стоји у мјесту, Изетбеговић је одговорио како има напретка на путу ка ЕУ, али спорог.

"Око 90 одстоо упитника је испуњено и до октобра ћемо имати преведен упитник и добити кандидатски статус, те кренути с преговорима. Каснимо четири мјесеца јер је био застој због РС-а. Очекујем и активацију МАП-а и мислим да ћемо обоје постићи у сљедећих шест мјесеци", рекао је Изетбеговић за БХТ.

О очекивањима за сљедеће Опште изборе, Изетбеговић је поручио грађанима да казне оне који то заслужују, мислећу на оне који нису дигли руку за законе о акцизама, пензијама, борцима, транспортној заједници итд.

"Нека виде ко је нудио рјешење, помирење и наново пружао руку, те био на страни тога да се БиХ креће убрзано у правом смјеру, а ко је упорно кварио, правио конфликте, одбацивао и мијењао мишљења након постигнутих договора (ХДЗ, СББ, оп.а.). ", истакао је.

На крају је рекао како масовни одлазак младих из БИХ може бити заустављен усвајањем закона о акцизама што би учинило БиХ највећим градилиштем на Балкану, а самим тиме би се ријешило и питање пензионера, бораца и других категорија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана