Изетбеговић: Тражићемо реакцију ЕК због Пељешког моста

Срна
Изетбеговић: Тражићемо реакцију ЕК због Пељешког моста

Сарајево - БиХ ће обавијестити Европску комисију да је Хрватска, упркос свим упозорењима, данашњим потписивањем уговора о изградњи Пељешког моста наставила реализацију спорног пројекта, најавио је вечерас предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

"БиХ ће предузети и друге кораке да би заштитила право које јој припада према Конвенцији УН о праву мора", наводи Изетбеговић.

Он је подјсетио да је Предсједништво 2007. године усвојило закључак и званичним актом затражило од Хрватске да заустави градњу Пељешког моста док се не ријеши отворено питање везано за идентификацију морске граничне црте и приступа Босне и Херцеговине отвореном мору.

"Предсједништво Босне и Херцеговине је 2007. године усвојило закључак и званичним актом затражило од Хрватске да заустави градњу Пељешког моста док се не ријеши отворено питање везано за идентификацију морске граничне црте и приступа Босне и Херцеговине отвореном мору, што је право које јој припада Конвенцијом Уједињених народа о праву мора. То је јединствен и јасан став државе Босне и Херцеговине о потенцијалној изградњи Пељешког моста", наводи се у саопштењу Кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ.

"Република Хрватска је званично више пута о томе обавијештена, уз остало и писмом из 2009. тадашњег предсједавајућег Предсједништва Босне и Херцеговине Небојше Радмановића. Тај став је потврдио прошле године Представнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, тражећи од Вијећа министара БиХ да Републици Хрватској упути ноту и затражи да се обуставе све активности на изградњи моста док се не постигне потпуна обострана сагласност. И о томе је Република Хрватска обавијештена", наводи се даље.

Власти Републике Хрватске су такође, крајем прошле године добиле писмо Европске комисије у којем су експлицитно упозорене да прије почетка градње Пељешког моста морају ријешити спор са Босном и Херцеговином, а у којем се наводи:

"Позвао бих вас и вашу владу да, у оквиру добросусједских односа са БиХ, подузмете све потребне радње како би се ријешиле све потенцијалне постојеће несугласице, те да се у међувремену уздржите од било каквих корака на имплементацији овог пројекта, који би могли правно и финансијски обавезивати Европску комисију, или довести до покретања судског спора са трећим странама", додаје се у саопштењу.

Упркос свим упозорењима, Република Хрватска је данашњим потписивањем уговора о изградњи моста наставила са имплементацијом спорног пројекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана