Izetbegović: Štitimo pravo na pristup otvorenom moru

Srna
Izetbegović: Štitimo pravo na pristup otvorenom moru

Sarajevo - Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović informisao je danas šefa Delegacije EU u BiH Lars-Gunara Vigemarka da cilj BiH nije da spriječi Hrvatsku da izgradnjom Pelješkog mosta spoji svoje teritorije, nego da ostvari pravo na pristup otvorenom moru.

Izetbegović je naglasio da ostvarivanje tog prava zagarantovanog konvencijom UN, kao i prava Hrvatske da spoji svoje teritorije podrazumijeva prethodno rješavanje pitanja granice na moru između dvije zemlje.


On je dodao da je to stav Predsjedništva BiH iz 2007. godine o kojem je Hrvatska zvanično obaviještena i koji nije izmijenjen, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Izetbegović je podsjetio Vigemarka da je u procesu odobravanja sredstava Hrvatskoj za izgradnju Pelješkog mosta, u studiji predizvodljivosti Evropske komisije, predviđeno da se uz medijaciju EU postigne sporazum dvije zemlje kako bi se izbjegao potencijalni problem i spriječilo kršenje međunarodnog prava i Konvencije UN o pravu mora.

Bošnjački član Predsjedništva BiH izrazio je očekivanje da će institucije EU u što skorijem roku pristupiti medijaciji između BiH i Hrvatske, kako bi se ovo pitanje riješilo dogovorom, u interesu obje zemlje, ali i same EU, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana