Изетбеговић: Резолуција о војној неутралности не може имати никакве правне посљедице

Агенције
Изетбеговић: Резолуција о војној неутралности не може имати никакве правне посљедице

Сарајево - Резолуција о војној неутралности РС коју је усвојила Народна скупштина РС у крњем саставу, без заступника опозиције и коалиције „Домовина", представља континуитет антидејтонске и антиуставне политике руководства Републике Српске, саопштио је данас Бакир Изетбеговић, бошњачки члан Предсједништва БиХ.

Он је рекао да Резолуција не може имати никакве правне посљедице, јер спољна политика и одбрана нису у надлежности Републике Српске, већ је то у искључивој надлежности државних органа.

Предсједништво БиХ је раније консензусом утврдило опредјељење за приступање НАТО-у, те поднијело формални захтјев за приступање МАП-у.

„Чланом 84. Закона о одбрани БиХ, донесеним уз подршку и заступника СНСД-а, утврђено је да ће Парламентарна скупштина, Вијеће министара Босне и Херцеговине, Предсједништво, те сви субјекти одбране, у оквиру властите уставне и законске надлежности, провести потребне активности за пријем Босне и Херцеговине у чланство НАТО-а", саопштено је из Изетбеговићевог кабинета.

Он сматра да јасно евроатлантско опредјељење, активирање МАП-а и наставак пута ка чланству у НАТО-у шаље поруку да је БиХ сигуран простор за инвестиције.

„Овакви ставови руководства енитета РС, које је под очигледним страним утјецајем, покушавају БиХ оставити на сигурносној вјетрометини и шаљу лошу поруку потенцијалним инвеститорима. Стога је ова резолуција у супротности са интересима свих грађана БиХ. Доношењем овакве резолуције руководство ентитета РС наставља са провођењем деструктивне, сецесионистичке и дестабилизирајуће политике, која прави проблеме не само Босни и Херцеговини, него ће имати и посљедице по регију, али и цијелу Европу", саопштио је Изетбеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана