Изетбеговић: Република Српска би падала без бошњачких привредника

Агенције
Изетбеговић: Република Српска би падала без бошњачких привредника

САРАЈЕВО - Предсједник Странке демократске акције Бакир Изетбеговић изјавио је да “бошњачки привредници држе цијелу државу те да би без њих и Република Српска падала”.

“Тамо радник има 20 посто мања примања него наш радник. Велики системи су болесни. Да није наших привредника, све би теже ишло, ствара се погрешна слика, ми држимо ову земљу, ми смо цемент који на сваки начин држи”, истакао је Изетбеговић.

Говорећи о политичким односима он је рекао да је погрешно поредити предсједника СНСД-а Милорада Додика са предсједником ХДЗ-а Драганом Човићем.

“Ми са ХДЗ-ом имамо своје проблеме, али генерално ми исто видимо битне ствари, када је у питању европски, НАТО и пут стабилност земље. Нема жеља за стварањем трећег ентитета”, рекао је Изетбеговић те навео да је трећи ентитет ''бабарога којом су Бошњаци препадани''.

Човић је, додао је, прије мјесец у Мостару казао да њихове амбиције нису трећи ентитет.

“С обзиром на опадање броја Хрвата у БиХ, њихове амбиције су да се направе капсуле унутар институција, које ће без обзира колико их буде било држати неке паритете”, навео је Изетбеговић.

Пожалио се и на ангажман међународне заједнице, ПИК-а и ОХР-а, наводећи да се недовољно одлучно и конкретно супротстављају, да су допустили да се прелазе црвене линије које је тешко вратити назад.

Премијер Фадил Новалић нагласио је да Федерација БиХ стоји много боље него што пишу медији.

“Излијечене су неке болести које смо боловали од рата. Помогли су томе наши финансијски закони који су спријечили пропадање банака и донекле сиве токове новца, које смо скренули према легалним приходима”, истакао је Новалић.

Помогла је, навео је, и економска политика која је довела до повећања броја упослених. Федерација је, додао је, послије 25 година постала ликвидна.

“Имамо потписано милијарду и сто милиона са ММФ-ом, повукли смо 200 милиона и не треба нам више”, рекао је Новалић, наводећи да је и социјално питање друштва прилично уређено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана