Izetbegović: Puštanje Orića od krucijalnog značaja za odnose sa Srbijom

Srna
Izetbegović: Puštanje Orića od krucijalnog značaja za odnose sa Srbijom

Sarajevo - Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je puštanje osumnjičenog za ratne zločine Nasera Orića iz ekstradicionog pritvora u Švajcarskoj i njegov povratak u BiH "od krucijalnog značaja za nastavak oporavka odnosa BiH i Srbije".

U razgovoru sa britanskim ambasadorom u BiH Edvardom Ferugosnom, Izetbegović je rekao da je hapšenje Orića i ponašanje Srbije u ovom slučaju "neprihvatljivo i razočaravajuće".

Izetbegović je zahvalio Velikoj Britaniji za prijedlog rezolucije o Srebrenici koja je dostavljena Savjetu bezbjednosti UN, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

On je izrazio i zahvalnost zbog obima i načina obilježavanja stradanja u Srebrenici koje će biti organizovano širom Velike Britanije, te potvrdio učešće na centralnoj svečanosti obilježavanja koja će biti održana u Londonu 6. jula.

Sagovornici su se, između ostalog, usaglasili o potrebi ubrzanijeg provođenja reformi neophodnih za evroatlantske integracije BiH.

Ratni komandant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić uhapšen je 10. juna u švajcarskom gradu Bernu po potjernici koju je za njim 2014. godine raspisala Srbija koja ga tereti za ratni zločin.

Orića, bivšeg komandanta 28. Divizije takozvane Armije BiH, Haški tribunal je 2008. godine oslobodio krivice za zločin počinjen u Srebrenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana