Изетбеговић: Проблем је у настојањима да се изједначи кривица и ревидира истина

nezavisne.com
Изетбеговић: Проблем је у настојањима да се изједначи кривица и ревидира истина

Сарајево – Суд Босне и Херцеговине изрекао је данас ослобађајућу првостепену пресуду ратном команданту Армије Републике БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику АРБиХ Сабахудину Мухићу за ратни злочин против ратних заробљеника на подручју Братунца и Сребренице 1992. године.

Фена је након изречене пресуде и реакција које су услиједиле затражила коментар од члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића.

 "Онима који изричу тешке ријечи и оптужбе на рачун судова и пресуда сврсисходније би било да се искрено запитају зашто међународни и бх. судови досљедно доносе пресуде којима исте људе ослобађају од истих оптужби. Очито је да је то тако зато што нема доказа да су оптужени припадници Армије Р БиХ починили злочине који им се стављају на терет. И зато су судске одлуке - и у Хагу, и у Женеви, и у Лондону, и у Бечу, и у Сарајеву - такве какве јесу", навео је у писаној изјави за Фену Бакир Изетбеговић.

Он истиче да је крајње лицемјерно нападати правосудне институције због непостојања доказа којима би се судским путем могла ревидирати истина и изједначити кривица за злочине почињене у Босни и Херцеговини.

"Као и до сада, наставићемо заговарати принцип да се свакоме ко је осумњичен за било који ратни злочин мора правично судити, без обзира о коме се ради. То што се судске одлуке не подударају са нечијим покушајима ревидирања истине само потврђује да проблем није у судовима и њиховим пресудама, него је проблем евидентно у настојањима да се изједначи кривица, што подрива процес помирења", закључује Изетбеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана